Переселенці та містяни можуть отримати грант на реалізацію мікропідприємства

03.04.2018 11:04
image

Переселенці, учасники АТО, а також жителі Кіровограда мають змогу отримати допомогу на реалізацію власного мікропідприємства. Про це під час прес-конференції у прес-клубі розповіла керівник проекту підтримки само зайнятості та мікропідприємництва внутрішнопереміщених осіб Анастасія Бабаєва сьогодні, 3 квітня, інформує медіапортал DOZOR.

«Цього року проект фінансує республіка Німеччина, яка діє через німецький банк розвитку. Процес реєстрації проходить, в першу чергу, за анкетуванням. Людина має надати паспорт, код, та довідку переселенця. Якщо це ФОП, то потрібні документи реєстрації. Цього року ми маємо два направлення - Самозайнятість та мікропідприємства. Самозайнятість спрямована на людей, які заробляють самі на себе, але не є підприємцями, а мікропідприємства – для вже діючих ФОПів. На самозайнятість передбачено 650 євро на людину, на мікропідприємство – 2,5 тисяч євро. Але кошти на руки не віддаються, а надається необхідне обладнання. Для участі у проекті необхідно зателефонувати до нас, надати документи для реєстрації і чекати. Кожен етап проекту є відбірковим. Програма відбирає учасників рівень уразливості людини та наявність бізнес-ідей. Також нам надсилається список учасників , які відібрані, для них проводяться тренінги, зокрема, про те, як вести підприємницької діяльності, як створити бізнес-план тощо. Після тренінгу людині надається час для завершення виконання бізнес-плану, а потім його потрібно захистити. Якщо захист був вдалим, то ми телефонуємо людині і кажемо, що вона проходить далі. І вже у жовтні планується початок отримання обладнання», - пояснює Бабаєва.
image

За словами виконавчого директора ГО «Територія успіху» Інги Дуднік, проект реілазовуються вже втретє за підтримки центру зайнятості, а також міжнародної організації міграції. Він направлений на підтримку людей, які прагнуть змінити якість свого життя. Якщо в 2015 році проект передбачався лише для внутрішньо переміщених осіб, то в минулому році була квота для переселенців та місцевих жителів. Загалом 64 особи отримали обладнання на 1, 800 мільйонів гривень.

image

За словами заступника директора обласного центру зайнятості Богдана Стояна, з березня 2014 року 1700 переселенців звернулося до центру зайнятості. Найбільше було звернень по Кіровоградському міськрайонному центру зайнятості. Було вирішення питання щодо працевлаштування більше 554 переселенців. У березні цього року в області зареєстровано 69 переселенців, які потребують працевлаштування. Служба зайнятості зацікавлена у подібних грантових проектах через зменшення підтримка малого підприємництва.

image

Анастасія Бабаєва стверджує, що долучитися до проекту можуть як переселенці, так і містяни, у співвідношенні 50\50 які мають свої ідеї щодо реалізації власних бізнес-плану. До категорії «Самозайнятість» потрапить по 25-30 чоловік до двох груп, а до категорії «Мікропідприємництво» потрапить така ж кількість осіб ,але буде створена лише одна група. Координатор проекту констатує, що нові підприємці, які скористалися проектом в минулі роки, мають успіхи у бізнесі. В середньому від старту проекту до його завершення доходи мікропідприємств зросли на 25%.

Бажаючі взяти участь у проекті, можуть зателефонувати за номером: 050 025 68 32, Анастасія.

 

Переглядiв: 712