Через спалах кишкової інфекції в кафе Кропивницького порушили кримінальну справу

22.07.2020 12:33
image

Як повідомлялося на нашому сайті раніше, в Кропивницькому розслідують спалах гострої кишкової інфекції після святкування весілля. Всього постраждало 9 осіб (у тому числі двоє дітей віком до 17 років), з них 6 осіб госпіталізували. Про це медіапорталу DOZOR повідомили у Держпродспоживслужбі області. 

Так, попередні діагнози  при госпіталізації - харчова токсикоінфекція (3 особи), гастроентероколіт (2 особи), функціональне порушення шлунку (1 особа), заключний діагноз – сальмонельоз, збудник Salmonella Typhimurium.

Для з’ясування причин виникнення спалаху фахівці Держпродспоживслужби Кіровоградщини здійснили санітарно-епідеміологічне обстеження та позапланове інспектування, а також відібрали проби готових страв, харчових продуктів, води і змиви з обладнання та інвентарю.

Під час перевірки в закладі встановили порушення вимог санітарного законодавства, законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, протиепідемічних заходів. До того ж за результатами досліджень Кіровоградської державної регіональної лабораторії Держпродспоживслужби в двох пробах готових страв (ковбаски з картоплею, салат) та одній пробі харчової продукції (шийка для запікання охолоджена) виявлено бактерії групи кишкової палички, вміст К.МАФАнМ перевищує допустимі нормативні значення, що свідчить про бактеріальне забруднення. Такі ж забруднення встановили і в частині змивів з обладнання та інвентарю (дошки для м’яса, риби, овочів, посуд тощо).

Згідно з дослідженнями ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр», у двох зразках готових страв (торт печінковий, рулет курячий з курагою), які залишилися після банкету, та в трьох працівників закладу (двох кухарів та офіціанта) виділили збудник сальмонельозу Salmonella Typhimurium. У двох працівників кафе (кухаря та підсобного працівника) виділили також патогенний стафілокок.

Відповідно до проведених обстежень фахівці Держпродспоживслужби встановили, що фактором передачі збудника інфекції стали готові страви (торт печінковий, рулет курячий з курагою), а основною причиною спалаху - порушення технологічних процесів, недотримання особистої гігієни працівниками та порушення протиепідемічних заходів (відсутність дезінфікуючих засобів для обробки приміщень та контактних поверхонь).

За результатами інспектування харчоблоку суб’єкту господарювання надали припис про усунення порушень у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів до 27 липня. Також склали три протоколи про адміністративне правопорушення у сферах санітарного законодавства, безпечності та окремих показників якості харчових продуктів та за порушення протиепідемічних заходів у період карантину.

Також винесли рішення про тимчасове припинення виробництва та/або обігу харчових продуктів у кафе з 15 липня. Особи, що є носіями збудників інфекційних хвороб, відсторонені від роботи. Матеріали епідрозслідування направлено до ГУ Національної поліції в Кіровоградській області, порушено кримінальне провадження.

Нагадаємо, вобласному центрі зафіксували п’ять випадків захворювання на гостру кишкову інфекцію після святкування весілля 13 липня. 

Переглядiв: 2051