Чому ремонтами шкіл та лікарень Кропивницького займається фірма-фігурант кримінальних справ

24.07.2020 15:03
image

Міська рада Кропивницького, яка регулярно піарить проект зі реконструкції терапевтичного відділення Центральної міської лікарні, уклала договір на проведення відповідних будівельно-монтажних робіт на території цього лікувального закладу. Як виявилося, тендер виграла фірма «Кабекслайн», яка стала фігурантом кількох кримінальних справ – через підозру в привласненні бюджетних коштів міста та підробці документації. Також через фірму-двійника переможець «масштабного будівництва» мерії Кропивницького став героєм іншого кримінального провадження, яке стосується облаштування освітлення на території міста. Про це повідомляє медіапортал DOZOR з посиланням на систему публічних закупівель Prozorro.

Так, наприкінці червня завершився тендер щодо будівельно-монтажних робіт по  об’єкту "Реставрація терапевтичного відділення № 1 стаціонару № 1 Комунального некомерційного підприємства "Центральна міська лікарня" Міської ради міста Кропивницького". Очікувана вартість замовника – управління капітального будівництва міської ради складала 9 мільйонів 620 тисяч. У тендері брали участь лише дві фірми – ТОВ «РБК – інтерресурси» та ПП «Кабекслайн».

Оскільки пропозиція останнього підприємства була нижчою, воно стало переможцем, погодившись взятися за ремонт об’єкту за 9 610 379,88 гривень. Договір між міськрадою та фірмою уклали 24 червня.

ПП «Кабекслайн» зі статутним капіталом у півтори тисячі гривень існує з 2012 року та знаходиться на вулиці Тараса Карпи, будинок 29, квартира 5. Її засновником є Леонід Федоренко. Як виявилося, підприємство регулярно виграє тендери на будівництво, реконструкцію та ремонти об’єктів у Кропивницькому. Водночас фірма фігурує у кількох кримінальних справах, які стосуються розтрати бюджетних коштів, завищеної ціни та підробки документів.

Як повідомляється в єдиному реєстрі судових рішень, наприкінці минулого року до поліції подали матеріали за результатами аудиту в управлінні капітального будівництва міськради щодо використання бюджетних коштів під час будівельних робіт ПП «Кабекслайн». Відомо, що з 2017 до 2019 року міськрада уклала з цією фірмою договори на капремонти поліклініки на вулиці Габдрахманова, ремонту дитячого інфекційного відділення Центральної міської лікарні, НВО №18, Кіровоградського колегіуму, ремонту фасаду дитсадка №52 «Казковий».

Ревізія встановила факт списання матеріальних цінностей в бухобліку підприємства за цінами значно нижчими від тих, що були включені до актів виконаних робіт форми. У результаті це призвело до незаконного завищення вартості будівельних робіт.

В свою чергу директор ПП «Кабекслайн» надав пояснення, що зазначені порушення допущені помилково.

«Зазначені факти свідчать про те, що директор ПП «Кабекслайн», з метою привласнення бюджетних коштів, підробив звітну документацію під час виконання будівельно ремонтних робіт, а саме вніс недостовірну інформацію до актів виконаних щодо вартості придбаних будівельних матеріалів, що призвело до завдання збитків бюджету», - йдеться в ухвалі Ленінського  районного суду.

Втім це не єдина темна пляма на репутації «Кабекслайн», яка займатиметься ремонтом відділення Центральної міської лікарні. Згідно з даними єдиного реєстру судових рішень, ТОВ «Кабекс», яке зареєстроване за тією ж адресою, що і «Кабеслайн» та має одного власника, виконувало капремонт мереж зовнішнього освітлення вулиць, згідно з договором, укладеним з управлінням ЖКГ міської ради Кропивницького. Мова йде про повне та часткове освітлення 33 вулиць Кропивницького.

У рамках кримінального провадження встановили, що підрядна організація ПП «Кабекс» закуповувала вуличні світильники у ПП «Кабекслайн». Зазначені підприємства знаходяться за однією адресою. Також слідство встановило, що засновником та директором вказаних підприємств являється теж одна особа – Леонід Федоренко.

Фактично вуличні світильники ПП «Кабекслайн» закуповувало у ТОВ «Торговий дім Радій» за ціною 1500 грн, а в подальшому постачало на ПП «Кабекс» вже за ціною 2500 грн. за одиницю.

За даними BiProzorro, з  2016 року ПП «Кабекслайн» уклав понад півсотні договорів. Найбільше з них підписано з управлінням капітального будівництва міської ради - 18, управлінням ЖКГ міської ради - 19.

image
image

 

Нагадаємо, вулицю Полтавську у Кропивницькому ремонтуватиме ТОВ «Кронос – лідер», яка потрапляла в будівельний скандал та мала зв’язки з начальником управління капітального будівництва міської ради Кропивницького.

Переглядiв: 8599