Еколог прокоментував ситуацію навколо будівництва заводу під Кропивницьким

29.01.2020 13:11

Департамент екології співпрацює з ініціативною групою жителів села Підгайці, які виступають проти будівництва асафальтно-бетонного заводу, та перевірить заявлену в документах забудовника інформацію про дотримання умов щодо санітарно-захисної зони. Про це у коментарі медіапорталу DOZOR повідомила в.о директора департаменту екології Кіровоградської ОДА Антоніна Хомич.

За словами посадовця, підприємство-забудовник мало повідомити жителів села про заплановану діяльність та проведення громадських обговорень у ЗМІ.  Інформація про це була розміщена в друкованих ЗМІ та на зупинках громадського транспорту.

Також громадські слухання відбулися безпосередньо на території самого підприємства.

«Обговорення пройшло, інформація була опрацьована, тому був виданий відповідний висновок про оцінку впливу на довкілля. Але після того, як цей документ був виданий, до нас почали надходити скарги від громадськості. Очільник ініціативної групи Сергій Арделян направив запити і до нас, і до прокуратури. Тому ми почали детально вивчати дані матеріали. В зверненні зазначається, що там протікає річка Мамайка і немає дотримань вимог щодо санітарної зони. Але нами направлені відповідні запити до Кропивницької  РДА, відділу архітектури. Ми отримали інформацію, що відстань  дотримується. Така ж позитивна інформація нам надійшла від державної екологічної інспекції», - зазначила посадовець.
image

Однак питання щодо санітарно-захисної зони до житлового сектору фахівці наразі продовжують опрацьовувати. У разі недотримання вимог дозвільні документи можуть скасувати, але лише у судовому порядку.

«У документації в звіті з оцінки впливу на довкілля, який надається для проведення громадського обговорення, вказано, що санітарна зона становить 1000 метрів, яка і потрібна для встановлення такого заводу. Зараз це питання опрацьовується. Ми надаємо сьогодні проміжну відповідь ініціативній групі про те, що питання вивчається і ми додатково повідомимо про те, яким чином в матеріалах було зазначено 1000 метрів. Якщо це дійсно так, то питань немає. Якщо ні, то є процедура скасування висновку як дозвільного документу, але вона проводиться лише в судовому порядку. При видачі висновку з оцінки впливу на довкілля, знаючи, що цей об’єкт може вплинути на навколишнє середовище, ми визначили проведення післяпроектного моніторингу. Згідно з звітом про оцінку впливу на довкілля, викиди знаходяться в межах гранично допустимих концентрацій. Але якщо будуть проводитися налагоджувальні роботи, почне працювати дане підприємство і буде перебільшення по викидам – це буде недотриманням умов висновку і це буде підставою для його скасування», - пояснила Антоніна Хомич.

Наразі департамент надав звернення до Держгеокадастру та Великосеверинівської сільської ради. Відповідь щодо зазначеної у документації відстані для санітарної зони має бути орієнтовно протягом місяця.

«Листи опрацьовуються державною екологічною інспекцією та Кропивницькою РДА. Протягом місяця ми маємо отримати інформацію, тому що об’єкт будується, а питання в тому, чи може він будуватися. Якщо висновок буде скасовано, то, відповідно, буде скасована декларація на будівництво і буде призупинення діяльності», - резюмувала Хомич. 

Нагадаємо, жителі села Підгайці, що у Кропивницькому районі, виступають проти будівництва асфальтно-бетонного заводу, який, на їхню думку, зводиться незаконно та може загрожувати здоров’ю місцевих жителів.  

Переглядiв: 2148