Під Кропивницьким будується небезпечний для населення завод

27.01.2020 15:52
image

Жителі села Підгайці, що у Кропивницькому районі, виступають проти будівництва асфальтно-бетонного заводу, який, на їхню думку, зводиться незаконно та може загрожувати здоров’ю місцевих жителів. Для того, щоб завадити будівництву, вже створена ініціативна група. Про це медіапорталу DOZOR розповів місцевий житель  Сергій Арделян.

За словами Арделяна, будівництво почалося рік тому, однак жителям не повідомляли про те, що саме зводиться у селищі. І якщо спочатку роботи велися не дуже активно, то протягом останніх кількох тижнів промисловий об’єкт звівся на очах у жителів.  

«Віднедавна почалися активні роботи з будівництва асфальтно-бетонного заводу. Етап сьогоднішнього дня – це фактично завершене будівництво. Я можу це оцінювати, оскільки є інженером-будівельником за освітою та за професією. Готовність об’єкта – близько 90 відсотків. Плановий запуск цього заводу, за словами голови сільради, 12 червня 2020 року. До цього часу ніхто не міг подумати, що тут дійсно буде асфальтний завод. Чутки ходили різні – про бетонний завод, площа для складського приміщення. Але зараз можна точно говорити про те, що це асфальтно-бетонний завод. Видно установку ДС 185 (установка для змішування асфальту – ред.), видно, що завод не новий, пофарбований. Його збирають з кількох різних заводів», - розповідає житель села Підгайці.

Сергій Арделян каже: в першу чергу активісти почали з’ясовувати законність надання дозвільних документів на це будівництво. Особливо людей зацікавив висновок оцінки впливу на довкілля від організації, членів яких неможливо знайти – офіс «Українського центр експертиз та екологічних досліджень», який знаходився в підвальному приміщенні за адресою: вулиця Ельворті, 2-а наразі опечатано.

«Ми почали перевіряти інформацію про те, які дозволи були видані і з’ясувалося, що вони отримані з порушеннями. Розроблялася ОВД – висновок оцінки впливу на довкілля, почали перевіряти, хто її робив, приїхали до них, офіс опечатаний, вони поїхали в невідомому напрямку. Без будь-яких повідомлень вони самостійно опечатали приміщення та з’їхали. Номерів телефонів, нової адреси немає. Цією інформацією я поділився з в.о начальника департаменту екології Кіровоградської ОДА Антоніни Хомич»,- каже Арделян.

За словами активіста, шкідливий вплив такого об’єкту промисловості торкнеться і людей, і екології населеного пункту в цілому.

«Найбільша загроза – це шкода екології та людям. Завод будується в санітарно-захисній зоні.  Згідно з наказом Міністерства охорони здоров’я №173 від 19. 06. 1996 року, санітарно-захисна зона для асфальтно-бетонних заводів складає не менше 1000 метрів. Найближчі до заводу будинки знаходяться на відстані 450 метрів. Це перша «червона» лінія. Друга - за 20 метрів від забору цього заводу, по схилу,  знаходиться річка Мамайка. Вона забезпечує водою половину села Підгайці, оскільки права сторона населеного пункту є найбільш густозаселеною і там немає водопроводу, у людей скважини. Під час будь-якої аварійної ситуації йде скид у річку, вода з річки потрапляє до колодязів. Тому люди труїтимуться не лише через повітря, але й через воду. Третя «червона» лінія – це траса міжнародного значення «Стрий-Тернопіль-Кіровоград-Знам’янка». Ця дорога знаходиться за два десятка метрів від річки. Я вже надіслав запити до служби автомобільних доріг України, де мені мають відповісти, на якій відстані можуть бути розміщені такі підприємства», - пояснює Сергій Арделян.
image
image

Ще однією несподіванкою для жителів села було те, що в документації про оцінку впливу на довкілля вказана інформація про те, що у Підгайцях відбулися громадські слухання, на яких люди заявили про те, що вони не проти розміщення даного заводу на цій території. Цю інформацію під час зборів жителів Сергій Арделян намагався уточнити у голови сільської ради Сергія Левченка, адже жоден з 62 учасників зборів про громадські слухання з даного питання нічого не чули. 

«Є підстави допускати, що громадські слухання були проведені таємно, ми теж хочемо скасувати результати таких зборів – писати до відповідних органів звернення про відміну цих слухань як про такі, що не відбулися. На сайті департаменту екології я знайшов інформацію, що ці громадські слухання відбулися, на них було двоє людей, особистості яких не вдалося встановити станом на сьогодні»,  - каже Сергій Арделян.

За коментарями медіапортал DOZOR звернувся до голови Велекосеверинської ОТГ, куди входить і село Підгайці, Сергія Левченка та до в.о. керівника департаменту екології та ОНС Антоніни Хомич. На думку голови ОТГ, проблем у будівництві на даний момент він не бачить, адже забудовник - підприємство «Тарон» подавало документацію задля зменшення санітарно-захисної зони і отримало на це дозвіл.

«Невдоволення було б у будь-якому випадку, де б завод не був розташований. Повернеться  вітер в ту чи іншу сторону, і в будь-якому випадку буде якийсь запах. Наскільки мені зрозуміло, там все йде згідно з чинним законодавством. Щодо мінімальної відстані, я теж знаю про нормативи, але наскільки мені відомо, то забудовники подавали в якийсь інститут  документи про зменшення санітарно-охоронної зони, їм вона була зменшена», - зазначив Сергій Левченко.

До того ж, голова ОТГ повідомив, що обговорення неіснуючої на сьогодні проблеми, не є доречним. Але у випадку виявлення факту шкідливого впливу від промислового об’єкта він зможе докласти зусиль, щоб це припинити.

«Ми зараз говоримо про ті наслідки, які можуть бути, а можуть і не бути. Ми говоримо фактично ні про що. Якщо ми говоримо про саме будівництво, то воно в них робиться згідно з законодавством, є декларація, екологічний висновок, який підписаний нашим департаментом екології, документ про зменшення санітарних норм, проект відведення земельної ділянки, зміна цільового призначення, проект будівництва. Якщо в цій площині розглядати, то все зроблено згідно з чинним законодавством. Якщо розглядати про наслідки, які будуть-не будуть, то про це нам важко говорити. Якщо там дійсно будуть такі наслідки, що будуть порушені норми викидів в атмосферу, вимоги щодо забруднення навколишнього середовища, прилеглої середовища чи то відходами діяльності цього об’єкту, чи то мазутами, то я наполягатиму, щоб це все припинилося. Але якщо цього всього не буде, то я думаю, що завод має працювати», - пояснив голова ОТГ Сергій Левченко.

Згідно з даними системи Youcontrol, мале приватне підприємство «Тарон»  заснували в 1993 році. Його власниками є  Герміне Курехян й Марат Мхитарян, який є власником ТОВ «ПФ» та ПП «Мам-сервіс». Уставний капітал підприємства, яке здатне будувати заводи, складає лише 10 гривень. За даними цієї ж системи, у судовому реєстрі налічується 29 документів стосовно даного підприємства за адміністративною та кримінальною формами судочинства.  

Наразі члени ініціативної групи зібрали кілька сотень підписів жителів села проти будівництва та склали звернення до голови Кіровоградської ОДА, очільникам поліції та прокуратури області, а також в службу автомобільних доріг області та низку інших відомств з проханням провести перевірку будівництва щодо законності знесення зелених насаджень, правомірності початку робіт, а також перевірити наявність проекту на будівництво, експертизу проекту, дозвільні документи. Крім цього, жителі просять перевірити законність винесення рішень сесії Великосеверинівської сільради щодо виділення землі та інших документів, що стосуються вказано будівництва.

 

Переглядiв: 18346