Хто та за скільки зможе змінити по батькові на Кіровоградщині

03.01.2021 07:14

З 1 січня 2021 року українці та жителі Кіровоградщини безпосередньо мають можливість змінити не тільки власне ім’я чи прізвище, але і по батькові. Про це в інформаційному запиті медіапорталу DOZOR повідомили в Південно-Східному міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції у Кіровоградській області.

Так, змінити по батькові мають право усі особи, які досягнули повноліття. Крім цього, діти, які досягли  16 років також мають право на власний розсуд змінити своє по батькові.

Зауважимо, що не забороняється змінювати по батькові дітям, які досягли 14 років, однак зробити це можна лише за згодою батьків або піклувальників. 14-річна дитина також має право змінити по батькові за згодою одного із батьків, якщо другий помер, визнаний безвісти відсутнім, оголошений померлим, визнаний обмежене дієздатним, недієздатним, позбавлений батьківських прав стосовно цієї дитини або якщо відомості про батька (матір) дитини виключено з актового запису про її народження. У разі заперечення одного із батьків щодо зміни по батькові дитини спір щодо такої зміни може вирішуватися органами опіки та піклування або судом.

Коштуватиме така процедура лише 5, 10 гривень, стільки ж коштуватиме і зміна імені чи прізвища. При повторній зміні імені вартість виросте до 51 гривні.

Зауважимо, що за одинадцять місяців 2020 року на території Кіровоградської області 223 особи змінили імена. Так, прізвище змінили 53 чоловіка та 141 жінка. Змінити власне ім’я виявили бажання 6 чоловіків та 13 жінок. Крім цього, 2 чоловіка та 4 жінки одночасно змінили ім’я та прізвище. Серед цих осіб 31 неповнолітніх змінили прізвища та 3 ім’я.

Переглядiв: 3467