Коли кіровоградські школи отримають нові парти

06.10.2018 14:20
image

З початку навчального року у більшості кіровоградських шкіл досі відсутні парти для першокласників, які навчаються в рамках програми «Нова українська школа». Два тендери з закупівлі одномісних парт, які не відбулися, викликали обурення батьків першачків. Чому гальмуються процедури закупівель та з яких причин обласний центр «програє» районам у наявності парт, медіапортал DOZOR поцікавився в посадовців міського управління освіти.

«Перший тендер не відбувся через скаргу учасника, який вважав, що ми виставили дискримінаційні умови, ми його відмінили. А вдруге тендер не відбувся через те, що у ньому взяло участь лише одне підприємство. Під час останнього тендеру за пропозицією єдиного учасника ціна за комплект коливалася від 1400 до 1500 гривень», - пояснює голова тендерного комітету управління освіти Ігор Гончаров. 

За словами керівника управління освіти Лариси Костенко, після відміни другого тендеру того ж дня комітет прийняв рішення про третю спробу. Наступний аукціон відбудеться вже 16 жовтня. З прогнозами щодо орієнтовної дати прибуття парт до шкіл в управлінні освіти не поспішають.

«Коли відбудуться усі тендерні процедури в системі «Прозоро», тоді визначиться термін, коли ми будемо укладати договори, і буде відомо про терміни поставки», - каже посадовець.

Згідно з поданими на третій тендер вимогами, планується закупити 1695 парт бежевого,  395 – блакитного та 443 жовтого кольорів. Термін поставки товарів - 20 грудня 2018 року.

Начальник управління освіти запевняє, що проблема відсутності парт для НУШ стосується усієї країни.  Втім, як відомо, на території Кіровоградщини, зокрема, в Онуфріївському районі, парти стояли у класах ще другого вересня. Ще кілька районів, зокрема, Знам’янський, також затримок із закупівлі парт не мали. Костенко пояснює цей факт різними об’ємами замовлень.

«Тендер від тендеру відрізняється. Вони закуповують, наприклад,  сто чи двісті парт, а нам потрібно більше 2,5 тисяч. Постачальник орієнтується, що він може виготовити 200-300 парт, а коли це три тисячі, то це зовсім інші об’єми. Заступник міністра у коментарі сказав, що є багато ще регіонів, в яких парт немає, дидактичних матеріалів також, тому що на сьогоднішній день виробники не були готові до такої великої потреби у партах, дидактичних матеріалах,  підручниках і не могли своєчасно все виготовити», - додає Костенко.

Нагадаємо, перший тендер на закупівлю парт відбувся у травні. Тоді переможцем стало підприємство «Ант Пром» з Харкова. Водночас інший учасник торгів ТОВ «Меблі-Техностиль», який запропонував меншу ціну під час процедури, звернувся до Антимонопольного комітету з заявою про нібито дискримінаційні умови проведення торгів, оскільки кіровоградський тендерний комітет прописав умови, за якими підрядник повинен мати сервісний центр з ремонту парт на території Кіровоградщини. 

Через відсутність парт перед початком навчального року батьки кіровоградських першокласників влаштовували мітинг перед міською радою та зустрічалися з міським головою та начальником міського управління освіти Ларисою Костенко.

Переглядiв: 972