Помер професор кропивницького вишу, еколог Федір Топольний

23.08.2023 15:07

 Помер професор кафедри загального землеробства ЦНТУ, відомий український біолог-ґрунтознавець та еколог, доктор біологічних наук Федір Топольний. Про це повідомили у прес-службі ЦНТУ, інформує медіапортал DOZOR. 

Федір Топольний народився 16 лютого 1942 року в селі Тальянки, Тальнівського району Черкаської області.У 1956 році вступив до Тальянського зоотехнічного технікуму, по закінченню якого працював зоотехніком в господарстві Херсонської області. В 1962-1965 роках проходив службу в лавах Збройних сил (ракетно-ядерний полігон Капустин Яр). Після служби в армії поступив на факультет агрохімії і ґрунтознавства Української сільськогосподарської академії, здобув освіту за спеціальністю «Агрохімія та ґрунтознавство».

В 1970-72 роках знову (за призовом) служив в армії.В 1972-78 роках працював науковим співробітником на зональній Гірсько-Карпатській сільськогосподарській дослідній станції Закарпатської області; в 1978-1983 роках – науковим співробітником, заступником директора з наукової роботи Центрально-Чорноземного державного заповідника Курської області. Потім Федір Топольний повернувся до Гірсько-Карпатської сільськогосподарської дослідної станції, де працював заступником директора з наукової роботи до 1993 року.Кандидатську дисертацію на тему «Хіміко-генетичні особливості бурих гірсько-лісових ґрунтів Карпат і зміна їх складу і властивостей під впливом сільськогосподарського використання» Федір Топольний захистив у 1979 році; докторську дисертацію «Буроземи Українських Карпат: особливості генези, кислотності і хімічної меліорації» захистив в 1991 році.В 1993-2001 роках – професор, завідувач кафедри агрохімії, ґрунтознавства і меліорації Подільської державної аграрно-технічної академії.З 2001 та до своїх останніх днів – професор Центральноукраїнського національного технічного університету.

У ЦНТУ Федір Пилипович очолював кафедру екології та охорони навколишнього середовища (2002-2003 роки), потім працював на кафедрі загального землеробства.Федір Пилипович Топольний був відомим фахівцем у сфері кислих неопідзолених ґрунтів, хімічної меліорації. Він – автор понад 150 наукових праць, навчальних посібників та популярних видань у галузі агрономії, ґрунтознавства, екології, геоботаніки землеробства та рослинництва.

Багато уваги Федір Топольний приділяв дослідженням стану радіації на Кіровоградщині. Зокрема, під науковим керівництвом Федора Пилиповича в 2011 році вийшла наукова монографія «Екологічна безпека уранового виробництва», а у 2019 році – наукове видання «Життя в краю підвищеної радіації».

В 2009 році Федір Топольний був нагороджений знаком МОН України «Петро Могила» «За розвиток вищої освіти».

Переглядiв: 2394