Пошуковці оприлюднили подробиці щодо членів екіпажу збитого літака на Кіровоградщині (ФОТО)

14.07.2020 12:48
image

Члени  історико-пошукового загону «Пошук – Дніпро» Всеукраїнської громадської організації «Народна пам’ять» відшукали фото командира екіпажу збитого в 1943 році ІЛ-2 над Долинською Григорія Фроленка та всєї ескадрильї. Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомила член пошукової групи Вікторія Сімкіна, інформує медіапортал DOZOR.

«Пам'ятайте, як місяць тому ми піднімали ІЛ-2, збитий над Долинською в 1943 році. У день, коли був цей повітряний бій, на рідний аеродром не повертаються 4 бойові машини. Це означає, що загинули чотири екіпажі. 8 льотчиків 3-й ескадрильї 800-го ШАП.  Нашим профі пошуку вдалося встановити, який саме екіпаж загинув на місці наших робіт. Це командир ескадрильї Григорій Фроленко і його борт-стрілок Іван Качанов. Пам'ятаєте, я говорила, що наше листування в пошуковому чаті на цю тему довгий час не вщухало. Скажу більше - періодично відновлюється знову. І є новини - хлопцям вдалося знайти фото лейтенанта Григорія Фроленка. І фото всій ескадрильї, зроблене влітку. Цей знімок датований серпнем 1943 року незадовго до загибелі чотирьох екіпажів над Кіровоградщиною», - написала Сімкіна.

Також пошуковці знайшли ще одне фото загиблого льотчика – стрілка Володимира Апокіна.

«Хлопчині в вушанці було всього 18 років.  А він вже встиг політати і встиг загинути. Уявляєте, як би дивилися на нього дівчини після війни, якби Володя повернувся? У свої 18 він вже мав нагороди, які вручали льотчикам з бойовим стажем. Ми не знаємо, кому на загальному фото вдалося дожити до Перемоги. Але і ті, хто повернувся, навряд чи дожили до сьогоднішнього дня. Дивлюся на ці фото і намагаюся вчитатися в обличчя. Хороші постаті справжніх чоловіків того часу. Це все, що мені вдається побачити. Воджу курсором по особам, а на екрані з'являється рамочка і напис "введіть ім'я". Ніби це фото зроблено тільки вчора і ці люди все ще живі, і я їх всіх знаю, і Фейсбук їх знає, і всі їхні знають, потрібно тільки нагадати. Потрібно. І знати, і нагадати, і пам'ятати!» - додала Сімкіна.
image
image

Нагадаємо, у місті Долинська, що на Кіровоградщині, стартувала експедиція з підйому бойового літака – штурмовика ІЛ-2, збитого у грудні 1943 року. Проводять пошуки -  криворізька група історико-пошукового загону «Пошук – Дніпро»  Всеукраїнської громадської організації «Народна пам’ять». 

Як повідомляв DOZOR, родичів командира екіпажу літака, який знайшли на Кіровоградщині, шукатимуть. 

Переглядiв: 1774