Це може призвести до екологічного лиха: Працівники шахт Кіровоградщини протестують під будівлею Кабміну (ВІДЕО)

09.12.2020 09:07
image

У Києві відбувається протест працівників ДП «Схід ГЗК», які вимагають відновлення повноцінної роботи підприємства. Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив голова незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець, інформує медіапортал DOZOR.

«Зачитування Резолюції працівників ДП «СХІД ГЗК», які сьогодні протестують біля будівлі Кабінету Міністрів України з вимогами погасити 143 млн грн,заборгованості з заробітної плати та відновити повноцінну роботу підприємства», - написав Волинець.

Натомість представники профспілки Інгульської шахти пояснюють: шахти нині стоять, але це загрожує екологічним лихом. Аби цьому запобігти - необхідно відновити роботу шахт. 

«Сьогодні ми бачимо трудовий колектив, який приїхав  під Кабмін , щоб провести акцію протесту і відстояти своє підприємство. На сьогоднішній день підприємство повністю зупинено і виведено в тимчасовий простій. Але ми розуміємо, що є три уранові шахти, які знаходяться зараз в Кіровоградській області. І все це може привести до екологічного лиха – до затоплення шахт, шахтні води піднімуть до рівня  ґрунтових вод і наші чорноземи, повітря, будуть заражені радіонуклідами. Ми просимо та вимагаємо владу звернути на це увагу і яканайшвидше вирішити питання, щоб ДП "Схід ГЗК" відновило свою працездатність та фінансову спроможність для подальшої роботи»,  - заявив голова ПО Незалежної профспілки гірників України «Інгульська шахта ДП «СхідГЗК» Дмитро Бондарєв. 

Відомо, що на сьогоднішній день відбулася нарада у міністерстві. Там повідомили, що зараз немає коштів у НАЕК "Енергоатом", тож відновити фінансові спроможності шахт немає. 

"Якщо вам потрібне наше підприємство, енерговидобувна галузь і енергетична незалежність України, то, будь ласка, підтримайте нас і відновіть працездатність ДП "Схід ГЗК" , а також потрібно зробити все, щоб три шахти, єдині в Україні, працювали на благо енергетичної безпеки країни!" - звернувся до влади Бондарєв. 

Нагадаємо, на Кіровоградщині Смолінська, Новокостянтинівська та Інгульська уранові шахти, які підпорядковані підприємству ДП «Схід ГЗК», припинили свою роботу.

Переглядiв: 1665