В обласному центрі  молитовно відзначать день заснування Фортеці святої Єлисавети

25.06.2019 13:51
image

В обласному центрі відбудеться низка духовних заходів з нагоди заснування Фортеці святої Єлисавети. Про це медіапорталу DOZOR повідомили в Кіровоградській єпархії Української Православної Церкви.

«Цьогоріч виповнюється 265 років з дня заснування нашого міста, який є духовним центром Кіровоградської єпархії. У зв'язку з цим  у всіх міських храмах відбудуться святкові Божественні літургії і молебні співи в період з 25 червня - дня вчинення соборного молебня на заснування фортеці святої праведної Єлисавети -  по 2 липня - дня спогаду першого чуда святого блаженного Данила Єлисаветградського», - йдеться у повідомленні.

Зокрема, у середу, 26 червня, в Кафедральному соборі відбудеться соборний акафіст Єлисаветградської ікони Божої Матері за участю всього міського духовенства. А на 1 липня запланована традиційна хресна хода навколо обласного центру.

Нагадаємо, краєзнавці презентували унікальні історичні знахідки про закладення фортеці святої Єлисавети. Так, у виданні "Фортеця святої Єлисавети. Заснування" висвітлюються історичні документи про події, що передували будівництву фортеці святої Єлисавети, вперше публікуються документальні свідчення про урочисту закладку фортеці та влаштування святкового феєрверку з цього приводу.

«3-го серпня 2017 року в архіві ЦДІАК України відомим дослідником історії заселення нашого краю Анатолієм Васильовичем Пивоваром дивовижним чином був знайдений унікальний документ, що проливає світло на урочисту закладку фортеці святої Єлисавети. Він свідчить про те, що разом з українськими козаками, іншими військовими  та будівельниками у закладці фортеці  брали участь і священнослужителі православної церкви, які й благословили початок будівництва», - розповідав краєзнавець Олександр Мануйлов, цитуючи витяг із документу:
«Доношение отъ игументовъ – лубенского іеромонаха Досифея, сорочинского иеромонаха Гавріила, нефорощанского іеромонаха Даміана и отъ протопоповъ сорочинського Димитрія, криловского Симеона с объявленіемъ, что за силу полученного ними изъ катедры указа и о исполненіи по оному сего 754 года июня «12»го съехали къ генералу Глебову, божественную літургію и молебствіе отправили и крепость с-тія Елисавети по чиноположенію церковному заложили…»

Відтак, зазначають краєзнавці, відтепер відома точна дата закладення фортеці святої Єлисавети. А про світські урочистості, які після цього відбулися з даного приводу, свідчить ще один документ, знайдений у фондах РГАДА  Анатолієм Пивоваром.

 

Переглядiв: 3162