Краєзнавці презентували унікальні історичні знахідки про закладення фортеці святої Єлисавети (ФОТО)

15.09.2017 14:46
image

Історики та краєзнавці презентували видання про початок будівництва фортеці, у якому містяться нещодавно віднайдені історичні документи, сьогодні, 15 вересня, у галереї «Єлисаветград». Про це повідомляє DOZOR.

Так, у виданні "Фортеця святої Єлисавети. Заснування" висвітлюються історичні документи про події, що передували будівництву фортеці святої Єлисавети, вперше публікуються документальні свідчення про урочисту закладку фортеці та влаштування святкового феєрверку з цього приводу.

Авторами-упорядниками видання є Анатолій Пивовар, Костянтин Шляховий, Євгеній Назаренко та Олександр Мануйлов.

image
«3-го серпня цього року в архіві ЦДІАК України відомим дослідником історії заселення нашого краю Анатолієм Васильовичем Пивоваром дивовижним чином був знайдений унікальний документ, що проливає світло на урочисту закладку фортеці святої Єлисавети. Він свідчить про те, що разом з українськими козаками, іншими військовими  та будівельниками у закладці фортеці  брали участь і священнослужителі православної церкви, які й благословили початок будівництва», - розповідає краєзнавець Олександр Мануйлов і цитує витяг з документу:

«Доношение отъ игументовъ – лубенского іеромонаха Досифея, сорочинского иеромонаха Гавріила, нефорощанского іеромонаха Даміана и отъ протопоповъ сорочинського Димитрія, криловского Симеона с объявленіемъ, что за силу полученного ними изъ катедры указа и о исполненіи по оному сего 754 года июня «12»го съехали къ генералу Глебову, божественную літургію и молебствіе отправили и крепость с-тія Елисавети по чиноположенію церковному заложили…»

Відтак, зазначають краєзнавці, відтепер відома точна дата закладення фортеці святої Єлисавети – 12 червня 1754 року. Про світські урочистості, які після цього відбулися з даного приводу, свідчить ще один документ, знайдений у фондах РГАДА  Анатолієм Пивоваром.

Також у виданні йдеться про козаків, які будували фортецю, про перипетії найменування міста, проведення перших ярмарків та духовне життя фортеці святої Єлисавети. З виданням можна ознайомитися, зокрема, у бібліотеці імені Чижевського.

 

image
image
image
image
image
Переглядiв: 2943