Військові продовжують спроби прибрати павільйон «Ятрань» з клумби: Є постраждалі (ФОТО)

12.07.2018 11:13

Як повідомляв DOZOR, на вул.Великій Перспективній на зупинці громадського транспорту «Магазин "Мелодія"» учасники АТО почали спилювати металеві конструкції павільйону підприємства "Ятрань", які минулого місяця встановили на клумбі, сьогодні зранку, 12 липня.

Учасникам АТО вдалося підпиляти дві металеві опори конструкції павільйону.  Завадити цьому намагалися невідомі чоловіки начебто з охоронної фірми. Потім продовжити демонтаж завадили патрульні поліцейські.

image
image
image
image
image

Представники підприємства «Ятрань» показують документи і стверджують: МАФ законний.

image
«Наш кіоск «Ятрань» стоїть біля зупинки. Згідно цього закону, ми повинні його прибрати із зупинки , тому ми вирішили поставити його на це місце. Отримали дозвільні документи, ось вони. Краще поставити МАФ тут (на клумбі – ред.) для безпеки громади міста. Якщо хтось хоче знести конструкцію, то треба подати заяву до суду, а потім це робити. А люди прийшли взбудоражені і почали різати те, що встановили наші робітники», -  сказав представник підприємства «Ятрань»  Анатолій Донченко, який назвався «керівником капітального будівництва м’ясокомбінату».

Проте учасники АТО, які є членами ГО «Бойове братерство», тримаючи у руках болгарки, відповідають, що їх не цікавлять дозволи, і звертатися до суду, аби оскаржити законність встановлення павільйону,  наміру не мають.

image
«Нагло, цинічно Райкович наплював на народ і на квітник. Якщо і є якісь папери для прикриття,  то ми розуміємо, як ті документи приймали. Неможна ставити МАФи на зеленій зоні. А в міськраді все порішали. Тут була нормальна клумба, а тепер тут магазин Райкович собі робить. Ми вирішили не терпіти  і прийшли, щоб сказати «ні!» тому, що твориться у Кропивницькому!» - сказав учасник АТО Леонід Багно.
«Поки хлопці воюють на сході, тут, на мирній території , захоплюють землю громади. Це громада має вирішувати ставити тут МАФ чи ні, а не мер. На цьому місці повинні рости квіти. Всі розуміють, що тут є корумпована складова. Я знаходився на війні, коли побачив у Фейсбуці, що тут встановлений МАФ.  Якщо нам доведуть, що на клумбі можна будувати магазин, ми потім за свої кошти збудуємо тут цей МАФ. А зараз ми прийшли, щоб його демонтувати», - прокоментував учасник АТО, член ГО «Бойове братство» Олег Кокуленко.
image
image
image

Патрульні поліцейські у свою чергу пояснюють: за законом не можуть стати на бік громади і дозволити демонтаж, адже підприємство має дозвільні документи на МАФ.

«Було викликано слідчо-оперативну групу. Саме слідчі уповноважені далі розбиратися у конфліктній ситуації», - прокоментував ситуацію керівник патрульної поліції міста Антон Цюцюра.

До протистояння підключилися і мешканці тамтешніх будинків. Люди запевняють, що неодноразово зверталися до міськради з проханням припинити забудову на зеленій зоні, проте їх проігнорували.

«Я живу у цьому будинку 10 років, я регулярно сам цю клумбу прибирав, копав, а тут якийсь мер захотів собі кіоск збудувати. Це взагалі нормально? Ми писали у міськраду, зверталися, але ніякої реакції. Якщо мер, то все дозволено?»  - обурюється мешканець будинку №12 по вул.Великій Перспективній Іван.
image
image
«Ми проти не тільки тому, що тут у нас клумба. Це пожежонебезпечно, магазин занадто близько стоїть до нашого будинку. А враховуючи ситуацію, можна припустити, що пожежа у «Ятрані» може статися і невипадково. Подивіться, як розгнівала міська влада людей», - каже місцева мешканка Олена.

Спілкування між учасниками протистояння тривало більше трьох годин, після чого військові уже разом з місцевими мешканцями продовжили демонтаж павільйону.  Поліцейські почали їх стримувати  і виводити з павільйону. Проти одного з учасників АТО правоохоронці застосували сльозогінний газ. У результаті сутички постраждали як учасники АТО, так і місцеві жителі. На місце події прибула карета швидкої допомоги.

«Ми запропонували поліції такі варіанти вирішення ситуації: або ми обережно демонтуємо МАФ і відкладаємо конструкцію в сторону, або ж силою вибиваємо. Демонтувати обережно поліція нам не дала. Я думаю, що нам вдалося його частково все ж демонтувати. Треба виходити і не боятися, тому що у даний час у нас, в центрі України, захопили землю, в мирному місті», - прокоментував сутичку член організації «Бойове братерство», учасник АТО Олег Кокуленко, додавши, що військові не мають претензій щодо дій правоохоронців.

Тим часом питання щодо даного конфлікту піднімалося на сесії міськради.

«Відсутній пожежний розрив  між павільйоном «Ятрань» і житловим будинком, який має бути десятиметровим. Також громада стверджує, що МАФи не можуть мати бетонну основу, але чомусь «Ятрань» не зважає на ці порушення. Крім того, люди обурені, що у зеленій зоні будується МАФ міського голови, а з мешканцями питання будівництва не обговорювалося.  Будівництво ведеться у нічний час і навіть у День Конституції. Цікаво, що військовим заважали демонтувати павільйон тітушки», -  виступив на сесії міськради депутат Михайло Демченко.

Він звернувся з проханням надати відповідь щодо законності забудови. Проте депутатський запит не було підтримано. Міський голова у свою чергу ніяк не прокоментував ситуацію.

Переглядiв: 13609