70% кіровоградських дерев потребують заміни через вік

12.02.2018 10:01
image

В обласному центрі 70% дерев потребують заміни через досягнення вікової межі, натомість плану щодо висадки нових дерев немає. Про це у коментарі сайту DOZOR розповіла завідувач сектору екології управління земельних відносин Галина Негода.

Як повідомляє еколог, на деяких вулицях міста дерева треба замінювати повністю.

«На жаль, у нас близько 70% дерев досягли вікової межі і потрібно планувати їх заміну. Це вже кричуща ситуація. Ми проводили декілька обстежень цілих вулиць, де росте до 50 дерев і на сьогодні їм треба робити стовідсоткову заміну через вік. Масові висадження здійснювалися 50 -70 років тому. До того ж, відповідно до правил, біля доріг дерева швидше старіють. Після досягнення вікової межі вони починають хворіти і сохнути», – пояснює Галина Негода.

За її словами, щорічно управління витрачає на утримання насаджень, зокрема, обрізку, значні кошти,  які отримують за рахунок екологічного податку. У 2018 році на ці заходи передбачено 579 000 гривень. Натомість запланувати висадку нових дерев в управлінні земельних відносин не можуть через відсутність повноважень. Так, минулого року не було висаджено жодного дерева за рахунок міського бюджету.

image
«У нашого управління немає таких повноважень  - самостійно передбачати заходи з висадки дерев. У нас було звернення від управління освіти з переліком об’єктів, на яких треба провести обстеження та надати дозвіл на знесення аварійних дерев. Подавати проекти до нас можуть балансоутримувачі, які відповідальні за утримання зелених насаджень. Наприклад, ЖЕО, заклади освіти тощо», – розповідає еколог.

За її словами, декілька років поспіль управління надавало саджанці за рахунок бюджету у розпорядження ЖЕО, дитячих садочків тощо. Однак  після висадки дерева засихали через відсутність догляду.

«Завершення робіт з висадження – це складання акту приживлення через рік після висадження. У нас, на жаль, ситуація така: усі посадили, пофотографувалися біля дерева і все. Через рік приходять, а там немає на що складати акт приживлення, тому що саджанець засох. Тому ми почали відмовляти деяким ЖЕО», –  говорить еколог.

Водночас, за словами Галини Негоди, висадження дерев жителями багатоквартирних будинків не дуже корисна справа, оскільки для цього мають бути погодження власників комунікаційних систем.

«Без дозволу дерева не висаджуються. Повинна бути погоджена відповідна схема з балансоутримувачами мереж і обов’язково має бути розрахунок дворічного утримання. Завжди буває так, що дерево посаджене не там, де треба, воно приживлюється і росте, як найкраще. Але потім через ремонти мереж його доводиться зносити і на його місці не можна садити інше дерево», – пояснює Галина Негода.

За інформацією, цього року все ж відбудеться озеленення дитячого садочку № 63, який знаходиться на вулиці Героїв України, 4а (колишня вулиця Героїв Сталінграда). Заклад розроблює проект за власні кошти, а виконувати замовлення буде управління. За попередніми підрахунками, озеленення коштуватиме 50-60 тисяч гривень.

image

Нагадаємо, за минулий тиждень у місті відбулося дві акції громадський активістів у місцях знесення та обрізання дерев. Зокрема, на вулиці Короленка під стовбур обрізали десятки каштанів, а на вулиці Соборній спиляли три великі тополі, які начебто заважали каналізаційному люку.

Переглядiв: 2566