Понад три сотні екс-наркозалежних отримують підтримувальну терапію  

10.07.2018 10:40

371 особа отримує замісну підтримувальну терапію. Про це під час прес-брифінгу повідомив виконавчий директор Кіровоградського обласного відділення ВБО “Всеукраїнська мережа ЛЖВ” Костянтин Данильченко сьогодні, 10 липня, інформує медіапортал DOZOR.

 «Загалом на Кіровоградщині 371 пацієнт отримує замісну підтримувальну терапію, з яких з ВІЛ-позитивним статусом - 131 пацієнт, з вірусним гепатитом  С – 178, з діагнозом  туберкульоз – 56. Програма ЗПТ націлена першочергово на подолання епідемії ВІЛ/СНІДу, оскільки вона передбачає відмову від вживання ін’єкційних вуличних незаконних наркотичних речовин. Програма дає змогу відновити психоемоційний стан, сприяє лікуванню тяжких інфекційних захворювань, таких як ВІЛ та туберкульоз. Пацієнти відновлюють сім’ї або створюють їх, відновлюється працездатність, повністю повертаються до загального соціуму, зменшується кількість наркозалежних, які вживають незаконні наркотичні засоби», - наголосив виконавчий директор Кіровоградського обласного відділення ВБО “Всеукраїнська мережа ЛЖВ” Костянтин Данильченко.
«На сьогоднішній день черга очікування більша, аніж кількість пацієнтів, які вже в програмі, це зумовлено не достатністю препарату ЗПТ, однак наша  благодійна організація робить все для того, щоб кількість курсів препарату збільшувалася. За перше півріччя 2018 року в програму було включено 45 нових пацієнтів. Доступ до програми пацієнти мають лише в тих регіонах, де є кабінети ЗПТ. Та нашою організацією було розроблено стратегію на 2019-2020 рік розвитку ЗПТ на Кіровоградщині. Це дозволить розширити географію доступу до програми. До кінця 2020 року наша організація разом з медичними закладами планує охопити 950 пацієнтів програми ЗПТ», - зазначив координатор напрямків “Психо-соціальний супровід пацієнтів ЗПТ” Павло Давлєтбаєв.

 

Переглядiв: 426