Представники військового комісаріату Кіровоградщини розповіли про те, що чекає на призовників цієї весни

03.04.2018 09:52
image

В обласному центрі представники Кіровоградського військового комісаріату під час прес-конференції розповіли про особливості проходження весняного призову сьогодні, 3 квітня, інформує медіапортал DOZOR.

За словами військового комісара Кіровоградського ОВК полковника Ярослава Кучера, основне покликання комісаріату – підбір кадрів для збройних сил. До призову долучатимуться юнаки віком від 18 до 27 років. Протягом квітня-травня планується призвати 690 призовників для проходження служби.

«Під час призову враховується стан здоров’я, моральні якості, професія призовників. Ті, хто навчалися на водіїв, можуть одразу піти водіями до збройних сил, ті, хто на фельдшерів - також. До участі в АТО призовники не долучаються, відповідно до рішення Президента. Призов молодого поповнення сплановано провести через навчальні центри. Там юнаки 2-3 місяця навчаються, а лише потім йдуть служити. Призову на службу не підлягають громадяни, які мають відстрочки за сімейним станом, які мають дитину віком до трьох років, непрацездатних родичів тощо. Призовник має пройти медичну комісію і лише після надання комплекту документів отримає дану відстрочку. Щорічно цей юнак має підтверджувати право на таку відстрочку. Ті, хто навчаються у коледжах, мають відстрочку до 21 року, ті, хто у вищих навчальних закладах – до завершення навчання, але протягом усіх років юнаки мають також проходити відповідні комісії та підтверджувати те, що вони перейшли на наступний курс. Також відстрочка надається на лікування, але громадянин має пройти курс лікування у стаціонарі, який визначить лікар», - пояснює т.в.о начальника відділу комплектування та призову (підготовки до військової служби) – заступник військового комісара Кіровоградського ОВК підполковник, Андрій Лисенко.

За словами Лисенка, кожен призовник має спеціальні гарантії – оплата допомоги у розмірі 3,5 тисяч гривень після того, як  отримає звання солдата. Також призовників забезпечують формою та харчуванням. Щомісячно виплачується грошове забезпечення до 300 гривень на власні потреби.  Кожен призовник при поверненні отримує виплату одноразової грошової допомоги до 1500 гривень. Також солдати отримують відпустку строком на 10 діб. 

image

Підполковник стверджує, що за кожним військовослужбовцем зберігається його робоче місце, а час проходження служби зараховується до стажу. Крім цього, військовим, які звільнилися від служби, проводитимуть соціальну адаптацію. Особи, які були призвані в період навчання у виші при звільненні, зараховуються на той курс, який вони проходили до призову.  Також Лисенко констатує: дивних ситуацій, які чинять призовники, вистачає.

«Громадяни, які призиваються на службу мають проходити обстеження у тих закладах, які встановило міністерство охорони здоров’я, а не в приватні заклади. Дуже часто стикаємося з випадками, коли отримуємо довідки про хвороби і виходить якась правова колізія. Дитина ніби і хвора, але довідка не з того медичного закладу, де вона мала пройти обстеження», - додає Лисенко.

Представники віськового комісаріату звертаються до юнаків призовного віку з проханням з’явитися до комісаріатів для того, щоб пройти медичну комісію або ж отримати відстрочку.

image
image
Переглядiв: 2012