Шахтарі Кіровоградщини протестували під стінами ОДА (ФОТО)

12.04.2018 13:49
image

В обласному центрі на площі Героїв Майдану кількасот працівників шахт Кіровоградщини влаштували акцію протесту щодо політики уряду стосовно розвитку атомної промисловості сьогодні, 12 квітня. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

За інформацією, в акції взяли участь працівники Смолінської, Інгульської та Новоконстянтинівської шахт.

Мітингувальники вимагали від Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг встановлення справедливого тарифу для Державного підприємства національної атомної енергогенеруючої компанії «Енергоатом».  Крім цього, шахтарі вимагали зменшення розміру відрахувань частини чистих  прибутків підприємства, та збільшення відсотку прибутків на розвиток підприємств.

«Ми зібралися для того, щоб показати свою силу і правду, на законних умовах провести свої дії. Ми вимагаємо підтримати програму видобутку урану. Не секрет, що уранова видобувна промисловість у поганому стані. Вона може зупинитися у будь-який момент. Нашим шахтам вдається допрацювати, але ми вимагаємо особливої окремої програми, де введуть новітні технології. На нас зараз вивчається експеримент по закриттю уранодобувного підприємства. А що ж робити з населенням, яке живе у нашому селищі? Хочеться, щоб працювала і Інгульська шахта. Дана акція проводиться у всіх містах, де ведеться видобуток атомної енергетики», - звернувся до мітингувальників голова профспілкового комітеті Інгульської шахти Анатолій Кулінка.

За його словами, аналогічні акції вже відбулися у Чорнобилі, Жовтих Водах, заплановані акції у Харкові, Южноукраїнську, Славутичі.

«Ми зібралися, щоб Кабмін почув  нас. Ми за те, щоб сісти за стіл переговорів, обговорити розвиток галузі, оскільки енергетична незалежність – незалежність нашої країни. Я не хочу думати, що дана програма не буде впроваджена. Я думаю, нас почують. Якщо не почують сьогодні, то ми зробимо акцію у Києві, де буде набагато більше людей, і просити не будемо, а будемо вимагати. Ми зробимо все без порушення закону. Якщо не почують нас у Києві, ми знайдемо законні шляхи, щоб нас почули. Заплановано створити резолюцію та передати її до Кабінету міністрів», - зазначив Кулінка.

За словами працівника шахти Вітора Бєлого, головною проблемою є відсутність фінансування видобувних підприємств державою попри те, що дана галузь більш перспективна, ніж вугільна.

«На жаль, ми маємо віддавати свій прибуток до держави, а те, що залишається, йде на погашення боргів. Запаси, які в нас є, можливо розробляти ще 10 років, а от щоб був прибуток, то три роки. Вже зараз ми працюємо «по нулях». Далі ми впадемо у об’ємах»,  - говорить виконуючий обов’язки директора Смолінської шахти Олександр Карапузик.

Після висловлення вимог учасники мітингу оголосили вимоги, прописані у резолюції, яку передадуть до Кабінету міністрів.

image
image
image
image
image
image
image
image
Переглядiв: 1458