У Кіровограді представили книгу про будівництво Кременчуцького водосховища (ФОТО)

17.11.2017 14:24
image

У приміщенні Державного архіву у Кіровоградській області відбулася презентація книги «Нове наше море… Сторінками історії Кременчуцького гідровузла» сьогодні, 17 листопада. Про це повідомляє DOZOR.

Книгу на основі архівних матеріалів створили директор архіву Олег Бабенко та головний архівіст Іван Петренко.

«Книга розповідає про спорудження Кременчуцької ГЕС, а також про непоправні наслідки від заповнення чаші Кременчуцького водосховища водою. Одна з трагедій, пов’язаних з цим – примусове відселення десятків тисяч жителів із населених пунктів, що опинялися на дні штучного «моря». Для написання книги автори використали переважно документи Державного архіву Кіровоградської області. Також документи були взяті з Чигирину, Світловодська та Центрального архіву кінофотофонодокументів ім. Г.С. Пшеничного», – розповіла начальник відділу археографії та використання документів Тетяна Гончарова.

За кошти бюджету віддруковано 500 примірників, які будуть розповсюджені у бібліотеках міста. За інформацією, придбати книгу можна у магазині видавництва «Імекс – ЛТД».

Водночас відкрилася виставка присвячена історії водосховища.

«Тут є постанови ради міністрів УРСР, затвердженні плани побудови міста, яке утворюється у зв’язку з будівництвом Кременчуцької ГЕС. Окрім постанов, представлені річні звіти стосовно діяльності щодо будівництва. Також є проектне завдання для будівництва ГЕС на річці Дніпро. Є історична довідка про заснування міста Новогеоргівськ, яке згодом затопили води водосховища. Нам надали ескізи з художнього музею відомих художників нашого краю. Дуже цікава виставка», – додала Тетяна Гончарова.

Виставка діятиме до 1 грудня.

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
Переглядiв: 2220