Рік після трагедії: що відомо про справу майора, який загинув під час затримання патрульними у Кропивницькому

21.07.2020 14:30
image

Рік тому у Кропивницькому на вулиці Садовій під час затримання патрульними поліцейськими помер майор міліції у відставці Олександр Собченко. Про стан справи на сьогоднішній час медіапортал DOZOR дізнавався в Державному бюро розслідувань.

Як відомо, трагічний випадок з 51-річним Олександром Собченком стався 16 липня. Свідками затримання та смерті батька стали два його сини та невістка. За їх показами, правоохоронці били їх батька, що і стало причиною його смерті просто на місці затримання. Ситуація набула широкого розголосу та резонансу в країні і серед керівництва патрульної поліції України.

Чотирьох патрульних – учасників затримання відсторонили від посад на час проведення розслідування, а інформацію про цей факт внесли до ЄРДР за ознаками складу правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 365 КК України (перевищення влади та службових повноважень, що спричинили тяжкі наслідки).  За кілька місяців відсторонені правоохоронці знову приступили до виконання своїх службових обов’язків. А справа продовжує розслідуватися Державним бюро розслідувань.

Однак вже на початку цього року підозру оголосили одному поліцейському. За версією слідства, під час затримання водія автомобіля ВАЗ та конфлікту між ним та патрульними один з копів застосував силу – повалив на асфальт та утримував шию. Це призвело до зупинки серця та смерті чоловіка. Як повідомили медіапорталу DOZOR у Державному бюро розслідувань, у цій справі досі ведеться досудове слідство.

«Інспектору управління патрульної поліції в Кіровоградській області повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2. ст. 365 ККУ, яке полягає в умисному перевищенні ним своїх службових повноважень працівника правоохоронного, органу, яке потягло тяжкі наслідки у вигляді необережного спричинення смерті Собченка О.П. Іншим працівникам поліції про підозру не повідомлялося. Досудове слідство триває», - йдеться у відповідь ДБР на запит журналістів медіапорталу DOZOR.

Нагадаємо, в обласному центрі під час зустрічі з патрульними помер чоловік. Керівництво прокуратури контролювало розслідування факту смерті чоловіка на Садовій. Згодом на тілі майора, який помер під час затримання патрульними, знайшли тілесні ушкодження. 

Переглядiв: 1881