Що показали результати позапланової перевірки будівництва скандального заводу біля Кропивницького

20.06.2020 13:00
image

Як повідомляв DOZOR, ініціативна група жителів села Підгайці виступила проти будівництва асфальтнобетонного заводу. Після низки звернень до представників обласної влади ситуацію з’ясовувала робоча група, створена в ОДА та обласний департамент екології. Про результати роботи з’ясовував медіапортал DOZOR.  

Так, будівництво проводить мале приватне підприємство «Тарон». За даними департаменту екології, на території будівництва провели позапланову перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства і у певних документах виявили розбіжності.

«У ході перевірки виявлені розбіжності між даними наведеними у звіті з оцінки впливу на довкілля та фактичними даними,  а саме: відповідно до розділу «Оцінка очікуваного впливу на водне середовище: Звіту водозабезпечення асфальтно-бетонного заводу для потреб технологічного обладнання (обороти водопостачання) та санітарно-побутових потреб обслуговуючого персонал) питних потреб передбачено привозну воду, а фактично для вказаних потреб використовується свердловина, що знаходиться на території підприємства», - зазначають посадовці.
«Підприємство здійснює забір підземних вод за допомогою технічного пристрою (насосу) без дозволу на спеціальне водокористування, журнал обліку забраної води не ведеться,  паспорт на свердловину відсутній; водомірі апаратура (лічильник) відсутня,  перший пояс зони санітарної охорони і облаштовано, не витримано межу умовної прибережної захисної смуги р. Мамайка», - зазначається у результатах перевірки.

Наразі за результатами перевірки склали акт та надали обов’язковий до виконання припис щодо усунення виявлених порушень.

«Протокол за ст. 915 ч. І КУпАП стосовно надання завідомо неправдивих чи неповних відомостей про вплив на довкілля планованої діяльності, порушення встановлених законодавством вимог щодо здійснення оцінки впливу на довкілля, у тому числі порядку інформування громадськості та порядку проведення громадського обговорення і врахування його результатів направили до Кіровоградського районного суду. У разі позитивного судового рішення Державна екологічна інспекція у Кіровоградській області набуде право щодо скасування висновку з оцінки впливу на довкілля», - повідомляється у відповіді на запит.

Крім цього, посадовці повідомили, що згідно з вимогами ст. 13 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля»,  якщо під час провадження господарської діяльності, щодо якої здійснювалася оцінка впливу на довкілля, виявили значний негативний вплив цієї діяльності на життя і здоров’я населення чи довкілля та якщо такий вплив не був оцінений під час здійснення оцінки впливу на довкілля та істотно змінює результати оцінки впливу цієї діяльності на довкілля, рішення про провадження такої планованої діяльності за рішенням суду підлягає скасуванню, а діяльність – припиненню.

Нагадаємо, жителі села Підгайці, що у Кропивницькому районі, виступають проти будівництва асфальтнобетонного заводу, який, на їхню думку, зводиться незаконно та може загрожувати здоров’ю місцевих жителів.  

Одразу після отримання звернення від жителів департамент екології почав співпрацювати з ініціативною групою жителів села Підгайці, які виступали проти будівництва асафальтнобетонного заводу, та перевіряли заявлену в документах забудовника інформацію про дотримання умов щодо санітарно-захисної зони.

 

Переглядiв: 2449