Синоптик про смерч у Кропивницькому: це дуже рідкісне явище

22.10.2020 09:08
image

Сила вітру смерчу, який зруйнував сотні будинків на Лелеківці та Балашівці, сягала 30-33 м/с. Про це у коментарі медіапорталу DOZOR повідомила начальник відділу гідрометзабезпечення обласного гідрометцентру Валентина Лазарева.

«У той день вітер був 19 м/с - це небезпечне метеорологічне явище 1 рівня небезпеки. Була гроза, незначний дощ, але в епіцентрі цього смерчу швидкість була набагато більшою. Виходячи із руйнувань, і згідно зі шкалою візуального оцінювання сили вітру (за шкалою Бофорта), максимальна швидкість вітру при смерчі досягала 30-33 м/с і більше, а яка вона була насправді - ніхто цього не може визначити. Такі показники є критичними», - зазначила Валентина Лазарева.

Вона також зауважила, що у осінній період це взагалі дуже рідкісне явище.

«Того дня на території області спостерігався активний холодний атмосферний фронт, відмічалася могутня кучево-дощова хмарність верхньою межею до 11 км, яка спричинила активну грозову діяльність. На фоні цієї ситуації, холодного фронту, дощової хмарності виникнув смерч в окремих районах, так званий атмосферний вихор. Це явище дуже рідкісне на території нашої області, але якщо і буває, то спостерігається частіше у весняно-літній період», - зазначила синоптик.

За словами Валентини Лазаревої, причинами таких природних явищ на території області є зміна клімату та глобальне потепління.

Як раніше повідомляв DOZOR, в обласному центрі через негоду на вулицях повалило дерева, а у деяких мікрорайонах і позносило дахи на будинках. Найбільше від негоди постраждали жителі мікрорайонів Лелеківка та Балашівка. Жителям обласного центру вдалося зафіксувати на відео смерч, який пронісся містом.  Поки міська влада рахує збитки, кропивницькі активісти допомагають долати наслідки стихії

Переглядiв: 5620