«Свіжа кров» у педагогічному ТОП-менеджменті: програма Соболя для викладачів і студентів

22.02.2021 10:09

Як повідомляв медіапортал DOZOR, цього четверга, 25 лютого, у ЦДПУ ім.В.Винниченка відбудуться повторні вибори ректора педагогічного університету. Наразі виборча кампанія з боку багатьох претендентів на посаду проходить неабияк активно. Один із фаворитів цієї кампанії, доктор юридичних наук, професор Євгеній Соболь прокоментував її хід та думку з приводу перспектив виборів.

«Як відомо, перші вибори провалилися через неможливість двома попередніми фаворитами набрати необхідну кількість голосів. Тому наш колектив, на жаль, не має обраного керівника, з яким би Міністерство освіти і науки України уклало б контракт на найближчі роки. А чим це небезпечно? Перед усе тим, що заклад вищої освіти позбавлений стабільності, відсутня чітка стратегія розвитку і є ризик отримання ректора зі сторони, з іншого міста», - говорить Євгеній Соболь.

У свою чергу сам Євгеній Соболь пропонує принципово іншу модель управління вишем.

image

«По-перше, моя програма передбачає сучасну модель управління університетом. Ректор має не «директорствувати», а бути рівновіддаленим від усіх груп впливу, підтримувати кожного викладача і забезпечувати якісне, демократичне управління. Тобто бути ректором-менеджером. По-друге, це повернення центрального значення викладачам і кафедрам, адже на них тримаються наші спеціальності і життєдіяльність нашої аlma mater. Це є стратегія «кафедроцентризму». Вона передбачає п’ять основних напрямів: розвиток та зміцнення кафедр, збільшення контингенту студентів, зняття з викладачів другорядних обов’язків та ведення зайвої документації, захист прав викладачів та пряму фінансову й наукову підтримку викладачів».

Щодо підтримки студентства, необхідно суттєво посилити напрямок реального працевлаштування випускників вишу.

«Для мене кожен студент – це передусім особистість. Тому педагогічне партнерство викладача та студента, ректора та студента має бути серцевиною життя нашого університету. Вбачаю персональним завданням ректора-менеджера налагодження зв’язків з установами, школами та підприємствами щодо працевлаштування наших випускників. Для цього буде відкрито «Центр розвитку кар’єри»», - зазначає Соболь.
«Щодо чисельних звернень з приводу університетського wi-fi, я знаю, як важливо забезпечити якісну та безперебійну його роботу на всій території університету та гуртожитків. Вже підготовлено відповідний технічний проект. Для того ж, щоб підтримати креативних, творчих і здібних студентів, буде віднайдено засоби для реалізації студентських стартапів. Це нормальна практика для сучасного університету», - додає кандидат.

 

Читайте також:

Чим хочуть запам’ятатися кандидати в ректори педуніверситету у разі обрання

Переглядiв: 1357