Чим хочуть запам’ятатися кандидати в ректори педуніверситету у разі обрання

10.02.2021 15:35
image

Як відомо, 25 лютого відбудуться вибори ректора Центральноукраїнського державного педагогічного університету ім.В.Винниченка. Медіапортал DOZOR поцікавився у кандидатів на цю посаду, чим вони хотіли б запам’ятатися, у разі обрання ректором.

«Залучення іноземних студентів» - Ганна Дефорж, доктор історичних наук, професор, академік Академії наук вищої освіти України.

«Я вважаю, що найпотужніший пункт моєї програми – це залучення іноземних студентів до навчання в нашому університеті. Це не так просто, як здається на перший погляд, тут потрібно проводити потужну роботу, і я готова це зробити. Слід сказати, що наше керівництво вже робить перші кроки в цьому напрямку. Але, на жаль, такого дієвого результату поки що немає. Можливо, це пов’язано з карантинними обмеженнями і пандемією. Але на сьогодні у нас дуже мало іноземних студентів. Для цього треба провести моніторинг спеціальностей, які б цих студентів зацікавили, сьогодні це - мистецький факультет, а також факультети педагогіки та психології, історії та права, іноземних мов, фізичного виховання. При цьому навчати цих студентів будуть викладачі з майже всіх факультетів. Другий крок – акредитація цих спеціальностей. Але для цього треба, щоб викладачі володіли рівнем іноземної мови не нижчим, ніж В2. Це необов’язково має бути англійська мова, але і французька (якщо мова йде про студентів з Африки),  іспанська мова (якщо студенти з Південної Америки). Ми вивчаємо можливості залучення студентів з країн СНД. Також слід здійснити підписання ряду договорів з фірмами-контрактерами, провести перемовини з посольствами країн в Україні та їх консульствами, налагодити співпрацю з УДЦМО, постійно відвідувати освітні виставки-презентації та ін.».
image

«Створення сучасного смарт-простору» - Сергій Михида, проректор з наукової роботи, доктор філологічних наук, професор.

«Університет - це складний механізм, який існує уже сто років. І хочеться, аби наступні сто були успішним продовженням традиції зростання. Скажімо, у нас є галереї докторів наук і професорів, які працюють нині в університеті. Це не пам'ять, а данина шани тим, хто досягнув висот у науковій та педагогічній діяльності. Ми засвідчуємо і вшануваємо здобутки кандидатів наук, доцентів, старших викладачів, викладачів в освітньому та науковому процесах. Це те, що хочеться продовжувати – не забувати здобутки колективу. А якщо мріяти, то про створення сучасного смарт-простору в університеті. Це потребує серйозних вкладень – фінансових, інтелектуальних, але смарт-простір – це можливість вдосконалити, полегшити й осучаснити освітній процес в аудиторії і поза нею за рахунок доведення до оптимального максимуму кількостіть інтерактивних дошок, панелей, і використання технологій, які дозволяють студенту й викладачеві працювати з інформацією, розвивати свій потенціал. Разом із класично представленою у бібліотеці книжкою, журналом - це сприятиме створенню ще комфортніших умов для реалізації інтелектуальних і духовних запитів викладача і студента».
image

«Університет, комфортний для всіх» - Олег Семенюк, в.о ректора педуниверсітету, докторфілологічних наук, професор.

 «Я говорю в своїй програмі про те, що вже десять років є ректором і намагаюся створити університет, в якому комфортно навчатися і працювати не лише побутово, а морально. Якщо мене запам’ятають як ректора, який не боявся конкуренції і запрошував працювати людей, які потім теж виявили бажання стати ректорами, то це вже позитивно. Я розумію, що ректор  - обличчя університету, і якщо це обличчя буде інтелігентним, демократичним, але перш за все і вимогливим, то це буде дуже добре. Зараз досі пам’ятають ректора Олега Євгеновича Поляруша, який ходив на роботу пішки, то маю надію, що мене теж запам’ятають, я теж ходжу пішки на роботу і не виявляю себе як «гиганта мысли и отца русской демократии». Зараз ми дійшли до того, що можемо активно працювати над тим, щоб співпрацювати з іноземними студентами, і я хотів би, щоб всі знали, що університет – це дійсно центр культурний, освітній, відпочинковий, студентський і не лише для міста та області, а, можливо, навіть ще вище».
image

«Універсітет як культурний центр» - Євгеній Соболь, доктор юридичних наук, професор

«Я бачу наш університет як освітню перлину та культурний центр у регіоні. Багато поколінь вчених, викладачів і керівників створювали ім'я нашому вишу. Саме тому поряд зі збільшенням набору студентів та відкриттям престижних спеціальностей відчуваю своїм обов'язком зробити наш освітній заклад  прикладом ефективного сучасного менеджменту для інших».
image

«Статус національного університету»  - Віталій Юрах, доцент кафедри державно-правових дисциплін та адміністративного права, кандидат юридичних наук

«Я хочу зробити ЦДПУ Центральноукраїнським національним педагогічним університетом. На сьогоднішній день це питання є проблемним. Я 21 рік в університеті і для мене є болючим процес, який я спостерігаю в першу чергу з контингентом студентів і з перспективами роботи викладачів. Я людина трохи не з наукового світу, для мене викладання – це більш інтелектуальний варіант збагачення і розвитку, ніж матеріальний. Але я бачу, що відбувається з перспективами науковців і ці процеси негативні. Для того, щоб змінити ці перспективи, перш за все потрібно вирішити питання збільшення фінансування вишів та заробітної плати викладачам – тих надбавок, які гарантовані законом. Один з кроків до цього – надання університету статусу національного. Для цього є всі критерії, які висуває МОН і Кабмін».
image

 

Переглядiв: 2843