Режисер «Кіборгів» у Кіровограді: про кіно, війну та спільну історію

15.03.2019 16:05
image

Останніми роками українське кіно розвивається бурхливими темпами – у виробництво вітчизняних фільмів нарешті почала вкладатися держава. Ледь не кожного тижня в кінотеатрах відбуваються прем’єри стрічок, які знімають наші режисери. Один із найвідоміших з них – Ахтем Сеітаблаєв – завітав сьогодні до нашого міста. Про творчі досягнення та плани, політику, мову, громадянську позицію митця та багато іншого читайте в ексклюзивному матеріалі медіапорталу DOZOR.

Ахтем – автор багатьох стрічок, серед яких – «Хайтарма», що зібрала на різних кінофестивалях цілу низку нагород, та «Чужа молитва». Та мільйонам українців і не лише режисер відомий у першу чергу художнім фільмом «Кіборги» – однією з небагатьох сучасних стрічок, що розповідають про війну на Донбасі. У нашому місті він був кілька разів під час театральних гастролей. Але Кіровограда фактично не бачив, не вистачало часу – маршрути актора та режисера обмежувалися дорогою з готелю в театр та навпаки. Сьогодні ж він мав нагоду зустрітися з людьми, які стали прототипами героїв «Кіборгів» – спецпризначенцями полку ім. Ярослава Мудрого.

Ахтем Сеітаблаєв стверджує – він та його команда знімали не трагедію. Їх метою було те, щоб після перегляду «Кіборгів» глядачі відчували гордість за свою країну та людей, яких вона народила. Щоб вони знали – хоча на Донбасі постійно гинуть люди, життя все одно продовжується. В той же час, режисер не розуміє тих українців, які скиглять про втому від війни. За його словами, так до подій на сході ставляться лише ті, хто ніколи їх близько до серця не сприймав.

За словами режисера, багато в чому причиною такої легкої окупації півострова стала інертна позиція нашої держави від самого початку незалежності. Він переконує – фактично України там не було протягом усього цього часу.

«Війна стала потужним поштовхом для того, щоб держава врешті-решт звернула увагу на культуру, – каже Ахтем. – Тільки після анексії та початку боїв на Донбасі у нас зрозуміли, що інформаційна війна – одна зі складових «гарячої». Саме завдяки цьому так розквітло українське кіно – лише минулого року у виробництво вітчизняних фільмів держава вклала близько мільярда гривень. Така ж сума запланована в бюджеті нинішнього року. В результаті українські прем’єри у кінотеатрах відбуваються ледь не кожного тижня».

Ахтем Сеітаблаєв добре говорить українською мовою. Хоча вивчив її лише півтора року тому.

«Я не вважаю це подвигом, – наголосив режисер. – Це – елементарна повага до країни, де я живу. І не потрібно говорити, що це дуже важко. Навіть слони он можуть навчитися на кулях балансувати. А ми ж таки люди».

Митець планує реалізувати багато творчих задумок. Так, наприклад, вже цього року на широкий екран вийде «Захар Беркут», знятий за мотивами відомої повісті Івана Франка. У мріях режисера – зняти кіно про Конотопську битву, де українці на чолі з Іваном Виговським за допомоги кримських татар вщент розгромили російське військо. Втім, для втілення її у життя він зробив уже певні кроки.

Переглядiв: 1116