Жадан у Кіровограді: Мій музей матиме бар, безкоштовний wi-fi та багато книжок (ФОТО)

28.03.2019 16:31
image

Відомий український  письменник, поет та рок-виконавець Сергій Жадан представив у Кіровограді свою нову збірку віршів під назвою «Антена» сьогодні, 28 березня. На її презентації побував медіапортал DOZOR.

У збірці віршів «Антена» представлено 80 нових поезій. Вони різні – і веселі, і трагічні, але саме так поет сприймає світ зараз. Назву Жадан пояснює просто: поет – як антена, що виловлює з всесвіту інформаційні потоки, намагаючись транслювати їх своїм читачам.

image

Сергій не вважає себе культовою постаттю, каже, таким його зробили бібліотекарі, які з пієтетом ставляться до його творчості. Писати ж він почав, не замислюючись про майбутній успіх, з раннього дитинства. Багато в чому він завдячує своїй тітці, перекладачці Олександрі Ковальовій, яка часто допомагала молодому письменнику, не давлячи перші паростки творчості власним авторитетом.

image
«Найулюбленішою книгою, якщо так можна сказати, є «Ворошиловград». Принаймні, саме з нею я стикаюся найчастіше – вона перекладена багатьма мовами, доводилося вичитувати окремі з них. До того ж саме за нею знятий художній фільм «Дике поле», який ми разом зі зйомочною групою скоро представимо за кордоном – у Брюсселі та Парижі. На жаль, в українському прокаті він провалився, так само, як і багато інших достойних українських фільмів. І я не знаю, чому так відбувається – чи то власники кінотеатрів ставлять сеанси на незручний час, чи заважає відсутність масованої реклами, але мало який з українських фільмів заробляє у прокаті», – каже Сергій Жадан.

Письменник переконаний – 1 квітня ми всі прокинемося з думкою про 21-ше. Сам він не підтримає жодного із 38 кандидатів, що представлені у виборчому списку.

«Нинішні вибори мене лякають тим, що українці ставляться до них страшенно емоційно. Підтримуючи того чи іншого кандидата, вони заперечують вибір інших. Ніхто навіть не намагається прочитати програму, обираючи білборди, а не майбутнє на 5 років», – каже письменник.
image

Сергій запевняє, що не залишить Україну в жодному випадку, щоб не сталося – йому тут цікаво, він відчуває себе на своєму місці і не розуміє, що могло б статися, аби він виїхав за кордон. Перекладати ж власні твори ніколи не візьметься, хоча добре знає польську та німецьку, каже – не має часу, а якби й був, зайнявся б чимось цікавішим. 

Письменництвом, продаючи власні книжки, в Україні заробляти важко, констатує Жадан. Але до роботи письменника відносяться виступи, створення статей для різних видань тощо, тому жити можна, адже в Україні 40 мільйонів потенційних читачів.

image

У планах поета – видати книжку дитячих поезій під назвою «Вірші для Марійки». Їх він писав для власної доньки, і навіть ілюстрації малював сам. Нині книга існує в одному екземплярі, але є видавництво, зацікавлене у випуску цієї збірки. Для неї професійні ілюстратори створили близько 500 неймовірних малюнків, тому, можливо, незабаром ця книга вийде у широкий світ.

image

Презентація «Антени» викликала справжній ажіотаж – зал бібліотеки імені Євгена Маланюка навіть не зміг вмістити всіх бажаючих. А після офіційної презентації майже всі вони пішли на автограф-сесію, намагаючись розтягнути спілкування з письменником якнайдовше. 

image

А на запитання, яким повинен бути майбутній музей Сергія Жадана, поет відповів так:

«Ну, звичайно, там буде бар, безкоштовний wi-fi та багато книжок. Які, звичайно, будуть красти».
Переглядiв: 752