9 новонароджених покинули батьки у Кропивницькому

30.12.2019 12:10
image

В обласному центрі протягом року, що минув, дев’ятьох новонароджених покинули батьки. Про те, чому батьки відмовляються від рідних дітей та яка їх подальша доля, медіапортал DOZOR дізнавався у начальника міського управління з питань захисту прав дітей Тетяни Тимоховської.

«В цьому році органами опіки та піклування зареєстровано 5 дітей, але загалом актів про покинуту дитину в пологовому будинку зареєстровано 9, тому що чотирьох діток батьки спочатку реєстрували, а потім їх залишали. З цих 9 малюків двоє вже усиновлені, щодо ще двох – рішення про усиновлення набувають законної сили. На жаль, лише четверо дітей з усієї кількості будуть усиновлені, ще п’ятеро знаходяться в будинку дитини, пошук тих, хто захотів би їх усиновити, триває», - розповіла Тимоховська.

За словами посадовця, найчастіші причини того, що дитина фактично одразу після народження залишається самотньою – в батьках та їх способі життя.

«Є такі мами, які в міру свого молодого віку, хоча вони й повнолітні, вважають, що не зможуть забезпечити дитину, що їм потрібно досягти чогось в житті. Попри все я  вважаю, що це необдумані вчинки. З такими батьками проводиться бесіда, коли це можливо, з ними працюють психологи, щоб все ж забрали дитину. У нас були випадки, коли мама залишила дитину, пішла, ми виїхали до неї за адресою проживання, провели бесіду і після цього вона прийшла і забрала дитину додому. Але, на жаль, це історія минулого року. У 2019 таких випадків не було», - каже посадовець.

Серед причин залишення дітей і те, що малюки народилися з певними вадами здоров’я. Однак якщо така дитина не потрібна рідним батькам, бувають випадки щасливого усиновлення.  

«На жаль, більша кількість дітей мають проблеми зі здоров’ям. Тому через це, зокрема, багато кандидатів на усиновлення від них відмовлялись. Однак, на щастя, у нас є усиновлювачі, які забрали таку дитину, вони її люблять і займаються її лікуванням», - зазначила керівник управління.

За словами Тетяни Тимоховської, пріоритетом для залишених дітей є усиновлення, оскільки дитина в такому випадку виховується як рідна, набуває права на успадкування майна тощо. Однак такі діти можуть виховуватися і в прийомних родинах.

«Дитина може залишитися проживати в прийомній сім’ї або в дитячому будинку сімейного типу і під опікою навіть після досягнення 18-річчя і знаходитися там до 23 років, поки вона навчається. Якщо при закладі є гуртожиток і вона бажає там жити, то влаштовується туди. Є і нова форма виховання – патронатна сім’я, вона є тимчасовою. Там перебувають дітки від 3 до 6 місяців, за цей період ми підшукуємо малюкам нові родини», - говорить Тимоховська.

За словами начальника управління, протягом останніх років дедалі менше батьків залишають своїх новонароджених дітей. Однак більшою проблемою є те, що деякі батьки народжують дітей і не відмовляються від них лише протягом часу, коли сплачуються «дитячі». І, не зважаючи на роботу фахівців з такими батьками, дитину рано чи пізно все ж доводиться вилучати з родини. 

Як повідомляв DOZOR, у грудні в дитячу обласну лікарню невідомі підкинули новонароджену дитину.   Нагадаємо, в обласному центрі в міському пологовому будинку породілля залишила новонароджену дівчинку.

Читайте також:

У Кропивницькому знайшли тіло маленької дівчинки

Фото vlasno.info

Переглядiв: 9722