Адвокат Балоня просив перекваліфікувати справу

16.09.2020 13:38
image

Адвокат колишнього голови Кіровоградської ОДА Андрія Балоня звернувся до суду зі скаргою на Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру, яка відмовила йому перекваліфікувати справу. Про це йдеться у рішенні Вищого антикорупційного суду, інформує медіапортал DOZOR.

Відомо, що 9 липня адвокат звернувся до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора з проханням змінити кваліфікацію у кримінальному провадженні по справі Андрія Балоня.

Відомо, що в матеріалах Андрію Балоню кваліфікують ч. 4 ст. 368 КК України (неправомірна вигода в особливо великому розмірі або діяння вчинене службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище).

Адвокат же звернувся з проханням змінити кваліфікацію на ч. 3 ст.368 КК України (неправомірна вигода у великому розмірі або діяння вчинене службовою особою, яка займає відповідальне становище/ або за попередньою змовою групою осіб/ або повторно/ або поєднане з вимаганням неправомірної вигоди).

В обох випадках правопорушення карається позбавленням волі на строк від 8 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

Також адвокат просив доручити подальше проведення досудового розслідування кримінального провадження слідчим Державного бюро України.

Однак 5 серпня Національне антикорупційне бюро України відмовило в задоволенні клопотання адвоката.

«Зважаючи на те, що детектив розглянув клопотання стосовно процесуальних рішень, які не відносяться до його повноважень, постанова, на думку заявника, підлягає скасуванню, а бездіяльність прокурора в частині вирішення кваліфікації події та визначення органу досудового розслідування потребує судового контролю», - йдеться у матеріалах справи.

Так, адвокат звернувся до суду з проханням скасувати постанову детектива Національного антикорупційного бюро України від 29 липня про відмову в задоволенні клопотання та зобов'язати Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру Офісу Генерального прокурора прийняти процесуальне рішення у формі постанови.

У результаті, суд розглянув клопотання сторони захисту Андрія Балоня і відмовив скасувати рішення.

Як раніше повідомляв DOZOR, під час засідання Уряду повідомили про звільнення з посади голови Кіровоградської ОДА Андрія Балоня. Того ж дня у приміщенні Кіровоградської ОДА та будинку, де проживає губернатор, тривали обшуки, які завершилися затриманням посадовця.

У вищому антикорупційному суді вже відбулося перше засідання по справі Андрія Балоня, у результаті якого суд призначив йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на два місяці з можливістю внести заставу у розмірі 10 мільйонів гривень.

Крім того, Вищий антикорупційний суд зобов’язав НАБУ повернути екс-губернатору Кіровоградщини Андрію Балоню частину конфіскованого майна, яке у нього вилучили під час обшуків. Нещодавнр, розслідування справи екс-голови Кіровоградської ОДА Андрія Балоня продовжили до кінця листопада, а самому підозрюваному пом'якшили міру запобіжного заходу.

Нагадаємо, народний депутат України, керівник обласного осередку партії «Слуга народу» на Кіровоградщині Микита Потураєв вибачився перед жителями області за помилку у відборі кандидатури на посаду голови ОДА Андрія Балоня.  

Переглядiв: 955