Перше засідання суду щодо очільника Кіровоградської ОДА: обрали запобіжний захід

27.06.2020 07:56
image

У вищому антикорупційному суді відбулося перше засідання по справі очільника Кіровоградської ОДА Андрія Балоня вчора, 26 червня. Про це повідомляє медіапортал DOZOR з посиланням на онлайн-трансляцію із зали суду.

За версією слідства, губернатор Кіровоградщини через посердника - керівника патронатної служби ОДА вимагав кошти від керівника головного управління Держпродспоживслужби у Кіровоградській області Ігоря Бойчука за залишення його на посаді.

«Бойчук (керівник Держпродспоживслужби області – ред.) за своїм становищем був підзвітний, підконтрольний керівнику ОДА. Крім того, Балонь, як керівник ОДА мав можливість порушувати перед Держпродспоживслужбою питання про відповідність Бойчука займаній посаді. У квітні 2020 року така зустріч між Шевченком та Бойчуком відбулася в приміщенні Кіровоградської ОДА, під час цієї зустрічі Шевченко повідомив Бойчуку про необхідність передачі через нього Балоню місячної неправомірної вигоди за залишення на посаді. Того ж дня Балонь провів зустріч з Бойчуком, під час якої підтвердив інформацію, доведену до нього Шевченку», - повідомлялося під час судового засідання.

За інформацією, в подальшому Шевченко на виконання доручення Балоня повідомив Бойчуку про початок передачі неправомірної вигоди у розмірі 110 тисяч гривень 22 травня 2020 року. З цього часу велася фіксація відповідних дій на аудіо та відео.

Цього ж дня, 22 травня, Бойчук мав чергову чергову розмову з Шевченком, який повідомив, що сума неправомірної вигоди, яка має передаватися Балоню має складати 15% від місячного обороту лабораторій, підпорядкованих Держспоживслужбі у Кіровоградській області.

4 червня в особистому автомобілі Шевченка відбулася перша передача коштів в розмірі 100 тисяч гривень від Бойчука через Шевченка для Балоня. Крім того, під час обшуків, частину з цих 100 тисяч було знайдено в особистому одязі Балоня в його службовому кабінеті. 25 червня відбулася друга передача коштів у розмірі 250 тисяч гривень.

Шевченко нібито виявив незадоволення розмірами надходжень від Держпродспоживслужби, тож суму неправомірної вигоди збільшив до 250 тисяч. Ця сума була передана в спеціальній папці, де був розміщений спеціальний пристрій для звукозапису.

Однак Шевченко помітив його, сфотографував і надіслав Балоню повідомленням у месенджер з підписом, що це «привіт» від Бойчука. Після цього Шевченко, розуміючи, що, можливо, за ним спостерігають, оюючись викриття, зустрівся зі своїм знайомим Саласенком, попросивши його зберегти отримані кошти в себе.

Про отримання коштів Саласенко підтвердив правоохоронцям. Прокурор під час суду зазначив, що у сукупності з наявними доказами, які доводять провину Балоня, підозрюваному загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Також прокурор просив врахувати, що підозрюваний має досвід роботи в правоохоронних органах, навички переховування та необхідні для цього майнові ресурси. Під час проведення обшуків у службовому кабінеті Балонь звернувся до заступника керівника Офісу Президента Сергія Трофімова з проханням допомогти.

Прокурор вважає, що цілодобовий домашній арешт збільшить ризики перешкоджання кримінальному провадженню. Натомість запропонував запобіжний захід у вигляді тримання під вартою або з внесенням застави у розмірі 12 мільйонів 1867 гривень.

Під час судового засідання Балонь заперечував свою провину та повідомив, що усі матеріали у справі носять надуманий характер та створені для його дискредитації як політика. А під час зустрічей його підзахисного з Бойчуком жодної неправомірної вигоди не вимагалося. Адвокат підозрюваного наполягав на запобіжному заході у вигляді цілодобового домашнього арешту.

«Я хочу зробити заяву про те, що я не вчиняв жодного кримінального правопорушення. Вважаю себе не винним, і вважаю, що ці матеріали повністю сфабриковані задля дискредитації мого чесного імені. Я сумлінно працював з 11 листопада і продовжую працювати станом на сьогодні, не знаю про указ Президента, на посаді голови Кіровоградської ОДА. На час, коли я прийняв область, вона займала 18 місце за показниками Держстату. Командою за цей термін було досягнуто результату - згідно зі статистикою Держстату, область перемістилася на 6 місце, що підтверджується публікаціями і ЗМІ, які знаходяться у вільному доступі. Що стосується кримінального провадження щодо скоєння мною тяжкого злочину, хочу сказати, де є правда, а де є творчість. Правда є лише у першому абзаці протоколу допиту свідка Бочука Ігоря Романовича, який давав свідчення 15 травня», - повідомив Балонь. 

За свідченнями Бойчука, після призначення Балоня він мав з ним робочі відносини. Це єдине, з чим погодився очільник ОДА.

У результаті суд призначив Андрію Балоню запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на два місяці. Посадовець має право внести заставу у розмірі 10 мільйонів гривень.

Переглядiв: 2998