Акаунти кіровоградських дітей, які вступили в соцмережах до спільнот, де доводять до самогубства, перевіряють правоохоронці

13.02.2017 15:21

image

Департамент кіберполіції Національної поліції України виявив у соціальних мережах небезпечні групи, в яких дітей доводять до самогубства. За цими фактами ювенальні прокурори координують ситуацію з уповноваженими правоохоронними органами.  Про це сайту DOZOR повідомила начальник відділу ювенальної юстиції прокуратури Кіровоградської області Алла Мороз.

За інформацією правоохоронців, подібні суїцидальні спільноти називаються «Море китів» і «Тихий дім». До прикладу, до однієї з таких груп (https://vk.com/blueskitea) входило 209 користувачів з України.

Фанати цих спільнот називають себе «китами», тому що ці тварини асоціюються у них зі свободою. Використання поняття «кити» («летючі кити»), можливо, пояснюється тим, що цей вид ссавців – один з небагатьох, представники якого добровільно можуть звести рахунки з життям.

«Разом з уповноваженими правоохоронними органами ювенальні прокурори координують ситуацію за цими фактами, проводиться профілактична і роз'яснювальна робота у навчальних закладах Кіровоградщини з педагогічними працівниками і з батьками учнів», - повідомила начальник відділу ювенальної юстиції прокуратури Кіровоградської області Алла Мороз.

У кіберполіції зазначають, що нелюди у соцмережах, зокрема, схиляють дітей до виконання завдань, які передбачають нанесення власноруч каліцтв або заподіяння собі болю. Коли адміністратор групи впевнений в тому, що дитина готова до самогубства, створюється аудіо з музикою, в якому вона виступає в головній ролі. У ролику оговорюються усі її проблеми, які вона озвучила «провіднику». Єдиний вихід із усіх проблем, який озвучується в цьому «творі», – вчинити самогубство та зафіксувати момент смерті на камеру в режимі online. Відеозаписи в подальшому продаються в мережі Інтернет або в Darknet.

У зв’язку з цим правоохоронці рекомендують батькам перевіряти акаунти дітей в соціальних мережах та спільноти, до яких вони вступають, а також зміст спілкування у приватних чатах. Також радять перевіряти шкіряні покриви дитини на наявність пошкоджень. У разі їх виявлення – з’ясовувати обставини, за яких вони з’явилися. Особливу увагу звертати на пошкодження різного роду у формі кита. Обов’язково слід контролювати те, які фото- та відеофайли знаходяться в гаджетах дитини та встановити на них функцію «батьківський контроль».

Фото livejournal.com

Переглядiв: 3032