«ArtMix Тараса Черепенка»: Кропивницький ліцеїст презентував персональну виставку живопису та графіки (ФОТОРЕПОРТАЖ)

16.04.2024 20:19

У Кропивницькому в художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна 10-класник «Ліцею «Максимум» Тарас Черепенко презентував персональну виставку живописних та графічних творів вчора, 15 квітня. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

Експозиція картин під назвою «ArtMix Тараса Черепенка» представлена в рамках експозиційно-виставочного мистецького проєкту «Галерея дитячого мистецтва» за сприяння Комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр №1» Кропивницької міської ради до Всесвітнього дня поширення інформації про аутизм. Експозицію виставки складають понад півсотні живописних та графічних доробків юного художника Тараса Черепенка, створені ним за період індивідуального навчання у 2020–2024 роках.

«Тарасу 17 років, він цікавиться малюванням з дитинства, але професійно з викладачем працює та розвивається в цьому напрямку вже чотири роки. У його роботах домінує мультиплікація, анімація. Власне, у майбутньому він планує пов’язати свою професію саме з цією сферою і стати режисером-мультиплікатором», -розповідає мама автора виставки Ольга.

За словами мами Тараса Черепенка, аутизм стає поширеним серед дітей у всьому світі. І головне завдання суспільства – бути толерантними та лояльними.

«Дітей з аутизмом стає все більше. І всі вони – абсолютно різні. Коли Тарасу було десь півтора роки, виникла перша підозра про те, що в нього аутизм. Коли моєму сину ставили цей діагноз, статистика була 1:100 дітей. Остання світова статистика – 1:39. Ми залучили до спілкування його однокласників, студентів з педуніверситету, аби вони розуміли, що навколо у суспільстві є різні діти. І до цього потрібно ставитися спокійно та толерантно. Є розповсюджена думка про те, що діти з аутизмом – завжди в чомусь дуже талановиті. Але, насправді, це абсолютно різнопланові люди. І участь батьків – це постійна титанічна праця. Хотілося б звернути увагу суспільства на те, що важливо проявляти емпатію до цих дітей, і в жодному разі не виявляти зневажливого ставлення або ще якихось негативних емоцій», - пояснює пані Ольга.

Ініціатором влаштування виставки є приватний викладач з образотворчого мистецтва Юлія Малежик – кандидат педагогічних наук, член Національної Спілки художників України та Національної Спілки майстрів народного мистецтва України.

«Тарас прийшов до мене зацікавленим і дисциплінованим учнем. Пам’ятаю, коли він, як його улюблений герой дитинства Губка Боб, «поглинав» все нове – техніки, матеріали, прийоми у малюванні, прагнув до експериментів, йому подобалося усе, що я пропонувала – починаючи від звичайних графічних зображень до роботи у матеріалах: акрил, акварель, фломастери, пастель, паперопластика, конструювання, скло, глина, художнє випалювання на фанері… Він шукав себе. Мені, як викладачу, було приємно бачити його зацікавленість та старання. Враховуючи його особливості, мені самій було цікаво з ним працювати, це був такий експеримент і щось нове в моїй педагогічній діяльності. Я настільки включилася, що ми з Тарасом стали не лише працювати на одній хвилі, а й стали друзями і спілкуємося та радимося і в життєвих ситуаціях. А зараз він робить успіхи та посідає призові місця у Міжнародних та Всеукраїнських конкурсах з різних видів образотворчого мистецтва: акриловий живопис, графіка, скульптура тощо. Так, у 2021 році він представляв Кіровоградську область на Всеукраїнському конкурсі малюнків «Україна очима дітей» до 30-річчя Незалежності України, метою якого було привернення уваги суспільства до дітей з аутизмом і розвиток їх творчих здібностей. З 24 малюнків переможців конкурсу було створено карту України, куди увійшла й робота Тараса «Кавун та черешні». А в 2022 році він отримав Гранпрі у Всеукраїнському творчому інклюзивному фестивалі «Натхнення без кордонів» та здобув 3-є місце у Всеукраїнському конкурсі мистецтва «Зоряні мрії дитинства». Активно бере участь і у щорічному Художньому конкурсі «Молодіжна палітра» імені Леоніда Бондаря, започаткованого художньо-меморіальним музеєм О.О.Осмьоркіна», - зазначає Юлія Малежик.

Довідково:

Всесвітній день поширення інформації про аутизм запроваджений рішенням Генеральної Асамблеї ООН у 2007 році і є одним із семи офіційних днів ООН, присвячених охороні здоров’я. Щороку 2 квітня проводяться акції та флешмоби «Одягни блакитне» та «Підсвіти блакитним», під час яких одягаються в блакитне або підсвічують знакові споруди блакитним світлом на знак підтримки людей з аутизмом, розладом нервової системи, що утруднює комунікацію. Слово «аутизм» походить від грецького «autos» – сам, занурення в себе. Людина з розладом аутистичного спектру (РАС) часто уникає спілкування, будь-яке порушення повсякденного розпорядку й стереотипів сприймається як трагедія. Проте інтелект у таких людей не завжди понижений, часто виявляються так звані «острівці знання» – сфери діяльності, в яких здібності особи досягають нормального або навіть геніального рівня. Аутизм не виліковний, але при своєчасній діагностиці та корекційному втручанні, дитина може бути адаптована до життя у дорослому віці.

Переглядiв: 409