Атака колекторів: кропивницький правозахисник розповів, що робити, якщо вимагають неіснуючі борги

28.10.2020 14:31

Останнім часом почастішали випадки, коли людина бере кредит на своє ім'я, вказує в документах контактні номери телефонів знайомих або малознайомих людей, а потім просто не виконує своїх кредитних зобов'язань. З часом цей кредит, який не виплачується,  продають колекторським фірмам, які потім телефонують на вказані номери і вимагають повернути борг. Про те, як діяти, коли невідомі люди телефонують і вимагають повернути чужі борги медіапортал DOZOR дізнавався у кропивницького адвоката Юрія Деркаченка.

За словами адвоката, законодавчо не закріплено саме поняття «колектори». Існують факторингові компанії (це організації , які купують дебіторську заборгованість клієнтів, пов'язану з постачанням товарів або наданням послуг), які купують кредитні портфелі і таким чином потім психологічно тиснуть на тих чи інших осіб, які пов'язані із боржником.

«Насправді у розмовах так звані «колектори» використовують маніпулятивні технології, щоб залякати людину, однак жодних фізичних дій вони не виконують», - говорить Юрій Деркаченко.

Адвокат наголошує, якщо ж колектори все-таки навідуються до псевдо боржника додому, то у такому випадку обов'язково необхідно звертатися до правоохоронних органів. За такі дії передбачена вже кримінальна відповідальність.

"Такі ситуації обов'язково потрібно фіксувати, щоб у вас надалі була предметна розмова з правоохоронними органами та органами досудового розслідування», - зазначив Юрій Деркаченко.

Крім цього, адвокат порадив, як можна себе поводити, що говорити та як вирішити таку ситуацію:

Перше і головне – не заводити друзів чи знайомих, які можуть вплутати вас у таку ситуацію.

Друге – якщо вже і виникла така ситуація, не боятися. Якщо ви не підписували ніяких документів, юридично ви не несете відповідальності за чужі борги.

Третє – говорити з колекторами їхньою мовою. Не дозволяти їм вас залякувати та морально тиснути.

«При наполегливих дзвінках потрібно не звертати уваги, якщо у вас дійсно немає ніяких кредитних зобов'язань. Не боятися, не вживати будь-яких хаотичних дій. Якщо дійсно існують кредитні заборгованості, потрібно вимагати у осіб, які до вас звертаються (факторингових компаній, так званих колекторів), надати будь-які письмові документи, завірені мокрими печатками. Тобто попросити надати підтверджуючі документи, що дійсно така кредитна заборгованість існує, щоб увійти в правове поле для вирішення спору», - додав Деркаченко.

Четверте – можна змінити номер телефону і повністю вирішити проблему.

П'яте – встановити програми, які визначають, хто вам телефонує та ігнорувати такі дзвінки.

«Як варіант, можна сказати: «Я готова заплатити його борг, але дайте мені офіційні документи, де я вказана як поручитель. Ідентифікуйте себе, куди перерахувати кошти?».  Потрібно лише попросити пакет документів для ознайомлення. Якщо ви нічого не підписували, тоді і пред'явити вам нічого», - резюмував адвокат.
Переглядiв: 8818