Чому поліція не може знайти винних у масовому отруєнні собак у Кіровограді

18.02.2018 13:40
image

Попри численні випадки отруєння безпритульних собак в обласному центрі, зокрема, у мікрорайоні вул.Жадова, поліцейські не виявили ознак злочину та не відкрили кримінальні  справи  за фактами отруєння собак. Про це повідомляє DOZOR.

За словами т.в.о начальника міського відділу поліції Дмитра Кравченка, поліцейські проводили перевірку на вулиці Жадова після звернення громадян щодо отруєння собак, які надходили у грудні минулого року та у січні поточного.

image
«Дані матеріали були доручені дільничним інспекторам поліції на розгляд. Перевірка по матеріалам проводилася. Працівники поліції здійснили дворовий обхід мешканців будинків, де були виявлені дані факти, переглянули записи камер відеоспостережень з установ, які знаходяться поруч, магазинів, аптек. Однак фактів, які б підтверджували навмисне отруєння тварин, не знайшлося.  Через те, що безхатні тварини харчуються на смітниках, ми не можемо стверджувати, що їх потруїли навмисно. Ми не можемо стверджувати, що на смітник не були викинуті медикаменти, які потім з’їла тварина», - говорить Кравченко.

Як стверджує заступник начальника міського відділу поліції Сергія Сухопара, були опитані жителі будинків на вулиці Жадова, 28, корпус, 3,2,5, людей, які працюють на ринках. Однак підстав для відкриття провадження не знайшли, оскільки багато жителів будинків, прибиральників підгодовують безхатніх тварин.

«Ми не вносили до ЄРДР даний факт, оскільки там передбачена стаття 299 ККУ (жорстоке поводження з тваринами). Коментар до статті говорить, що жорстке поводження з тваринами передбачає безжальне поводження з твариною, тривалому  впливі на неї з метою хворобливого самозадоволення. Склад злочину має полягати  саме у тривалому впливі на цю тварину, тобто годування, завдання якихось хімічних опіків не підпадає. Тому ознаки цього злочину відсутні у разі ліквідації бездоглядних тварин, при відстрілі тварин на полюванні чи при медичних експериментах. Тому на даний момент не встановлені ознаки правопорушення за результатами перевірки», - пояснює заступник міського відділу поліції , начальник слідчого відділу, майор поліції Антоніна Мельник.
image

На питання, чи брали поліцейські на експертизу отруєну ковбасу, яку передала одна з волонтерів ГО «БІМ»,  правоохоронці зазначають, що поліцейські можуть цього не робити, згідно з законодавством. Людина має сама доправити предмет на експертизу…

В цілому ж поліцейські констатують: випадків, коли було розпочате кримінальне провадження через жорстоке поводження з тваринами, дуже мало. За останні роки був зареєстрований один такий факт, коли господар знущався над конем. Але підозрюваний відбувся штрафом.

«У випадку, якщо свідки не знайдуться, факти злочину не будуть встановлені, то провадження не зареєструють. Його зареєструють лише у випадку доказу жорстокого поводження з тваринами. Після того, як людину, яка підозрюється в отруєнні собак, знайдуть, необхідно дізнатися мотиви скоєння злочину. Тільки тоді буде вирішуватися питання про те, чи це буде адміністративне порушення, чи кримінальне», - говорить т.в.о начальника міського відділу поліції Дмитро Кравченко.

За його словами, наразі матеріали за зверненнями громадян знову направили на доопрацювання. У дільничного інспектора буде ще місяць для пошуку свідків даного злочину. Якщо будуть встановлені такі  особи, то дані внесуть до ЄРДР, якщо ж ні – доведеться відмовити у порушенні кримінальної справи.

Нагадаємо, у Кіровограді на дитячому майданчику знайшли отруєних собак.  Також на вулиці Жадова у січні цього року потруїли безпритульних тварин.  

Як повідомляв DOZOR,  наприкінці минулого року також на вулиці на вулиці Жадова невідомий чоловік труїв собак. 

 

Читайте також:

У Кіровограді презентували програму, яка вирішить проблему безпритульних тварин

 

Переглядiв: 4334