Чому у Кропивницькому може зникнути канатний парк

05.05.2021 10:28
image

Як відомо, з 2017 року у Ковалівському парку з’явилося канатне містечко. Весь цей час малеча користувалася послугами як на платній, так і на безоплатній основі. Втім через низку причин канатний парк тут можуть прибрати. Детальніше медіапорталу DOZOR розповів засновник канатного містечка, підприємець Олександр Прядун.

«Облаштування цього парку коштувало мені значних сил та фінансових витрат. Далі, за домовленістю з вже колишнім заступником міського голови ми домовилися, що одну лінію канатного парку я роблю безкоштовною. Тут три лінії: дитяча, юнацька та доросла. Я вирішив зробити канатне містечко на території парку і тут було безкоштовне користування. Буквально півроку все, що було створено, пошкодили відвідувачі. Лінія дитяча, але увечері її елементи шкодили юнаки та дівчата, які приходили відпочивати, інколи – з алкогольними напоями. Попри це, стан локацій був цілком нормальним, ми проводили тут різноманітні спортивні заходи з управління молоді та спорту міської ради спільно з відділенням національного олімпійського комітету у Кіровоградській області та міським центром «Спорт для всіх» до Дня захисту дітей, Дня міста. Ми проводили у парку різні виставки – авіамоделювання, автомоделювання. Це все фінансувалося мною», - розповідає підприємець.
image
image
image
image
image

За словами підприємця, нині причина можливого припинення роботи канатного парку – у значному здорожчанні вартості користування територією. Засновник парку каже: прибирання проводиться силами його працівників постійно, а лише двічі на рік прибирає комунальне підприємство міськради, а за це він щомісяця сплачує 1300 гривень до міського бюджету. Також підприємець за власної ініціативи провів електроенергію до шахового будинку у парку.

«На всій території, навіть, якою я дозволив користуватися безкоштовно, проводиться прибирання за мій кошт. У місяць сплачую 1300 гривень комунальному підприємству міськради, хоча прибирання проводиться фактично весною та восени, а весь час ми прибираємо власними силами. Нещодавно у мерії була розмова про те, що якщо я хочу, щоб парк тут надалі працював, то проблем немає.  Однак вартість оренди коштуватиме 4 гривні за квадратний метр на добу. Я порахував, що моя територія - 800 квадратних метрів і це коштуватиме 3200 на добу. В середньому в день канатний парк платно використовують три людини. Ціну на послуги я не підіймаю з 2017 року, вартість – від 50 до 70 гривень з людини. І мені треба заплатити за охорону, зарплату інструкторам. І в результаті не маю жодної підтримки з боку міської влади», - говорить Прядун.

До того ж, до міськради почали звертатися громадяни, які звинувачували власника парку в доведенні дерев до аварійного стану. Олександр Прядун каже: навантаження від канатного парку послаблялося, а зелені насадження на території парку «Ковалівський» знаходилися в аварійному стані і до розміщення канатного містечка.

«Якщо врахувати те, що тут близько 60% дерев є аварійними, то я розумію, що ті мотузки, якими кріпився цей парк, не шкодили, а навпаки, стримували дерева від падіння. Протягом кількох днів ми зняли дитячий майданчик, яким користувалися безкоштовно, оскільки мені приходили штрафи. Зараз фактично повністю зняли всі майданчики. У шаховий будинок провів за свій кошт електроенергію. Зараз я не розумію, чому не підтримують такі проекти, які дарують радість дітям», - обурюється Олександр Прядун.

Як повідомили у коментарі медіапорталу DOZOR в управлінні торгівлі Кропивницької міськради, вартість користування парком зросла для всіх однаково. Керівник управління Алла Козлова пояснила - треба наповнювати бюджет.

«У березні до нас надійшла скарга на підприємця від однієї з організацій та приватної особи, яка надіслала фотографії пошкоджених дерев. Ми запросили підприємця до себе, організували виїзну нараду, запросили активістів, екологів. І ми зійшлися на тому, що там, де пошкоджені дерева, підприємець демонтує частину канатного містечка. За 5 років роботи канатного парку локації пошкодилися, їх треба привести до ладу, про що ми і попросили вказаного підприємця. Також при зустрічі ми повідомили, що за рішенням сесії міської ради, він буде сплачувати за використання елементів благоустрою – 2,72  гривень за квадратний метр за день роботи. Сезон у нас починається з 1 травня. Я розумію, що  площа його атракціону велика але розміщення можливо тільки при виконанні умов рішення міської ради, прокоментувала ситуацію, що склалася, Алла Козлова.
Переглядiв: 1100