Чим забруднене повітря у найбільших містах Кіровоградщини

20.03.2023 16:23

Минулого місяця фахівці з’ясували стан атмосферного повітря у найбільших містах Кіровоградщини – Олександрії, Кропивницькому та Світловодську. Про це повідомляють у Держпродспоживслужбі області, інформує медіапортал DOZOR.

У Кропивницькому у лютому рівень забруднення атмосферного повітря характеризувався незначним збільшенням сажі, зменшенням пилу, діоксиду сірки, оксиду вуглецю, в Світловодську – незначним збільшенням діоксиду сірки та зменшенням пилу, розчинних сульфатів, формальдегіду. В м. Олександрії рівень забруднення атмосферного повітря у минулому місяці зменшився за такими домішками: пил, сажа, діоксид сірки, діоксид азоту.

При цьому минулого місяця в м. Кропивницький опадів випало 25,7 мм (норма 28,0 мм), що на 2,3 мм менше норми. В м. Світловодськ випало 37,3 мм атмосферних опадів (норма 28,0 мм), що в 1,3 рази більше норми. Через невелику кількість опадів, шкідливі речовини з різних джерел майже не розсіювались в повітрі, а затримувалися в нижніх шарах атмосфери.

Підвищена концентрація сажі та діоксиду сірки має сезонні коливання. Влітку рівень забруднення атмосферного повітря цими домішками менший, чим взимку, це пояснюється більш інтенсивною роботою міських котелень, індивідуальних опалювальних установок і пристроїв підприємств, закладів, установ.

При неповному згоранні палива утворюється сажа – це пухка речовина чорного кольору, що складається з високодисперсного вуглецю і незначних домішок золи, газів і смол. Сажа – це результат неконтрольованого спалювання різної сировини, в тому числі для енергопостачання та відходів. Діоксид сірки потрапляє у повітря в результаті спалювання твердого та рідкого палива на теплових електростанціях, різноманітних котельнях та інших опалювальних спорудах.

Сажа вважається небезпечним забруднювачем повітря: якщо вона потрапляє до дихальних шляхів людини – може відкладатись у носоглотці, трахеї, бронхах і викликати кашель. Забруднення повітря діоксидом сірки може нашкодити дихальній системі, порушувати функцію легень та викликати подразнення очей. Запалення дихальних шляхів призводить до кашлю, відділення мокротиння, загострення астми та хронічного бронхіту, підвищується ризик виникнення респіраторних інфекцій у людей.

Переглядiв: 1740