Депутати обласної ради затвердили програму розвитку людського капіталу

12.06.2020 09:07

Депутати обласної ради під час сесії затвердили програму «Розвиток людського капіталу на 2021 – 2024 роки» сьогодні, 12 червня. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

Так, програма спрямована на формування в області людського капіталу та його накопичення, розвиток закладів вищої освіти, забезпечення області висококваліфікованими кадрами. Згідно з даними моніторингу, за останні роки відбулося поступове зменшення чисельності вступників до закладів вищої освіти області, що пов’язано як зі скороченням чисельності випускників закладів загальної середньої освіти, так і виїздом абітурієнтів для здобуття вищої освіти до інших областей або за кордон.

Зараз у селах є дефіцит кваліфікованих фахівців – педагогів, медиків, агрономів, екологів, працівників культури, економістів, менеджерів, фахівців з публічного управління та адміністрування, програмістів.

Окремою проблемою є низький рівень життя населення та, як наслідок, неспроможність випускників шкіл, особливо сільської місцевості, самостійно оплачувати вартість здобуття вищої освіти.

«Саме тому надання кредитів на здобуття вищої освіти, а також запровадження регіонального замовлення на підготовку фахівців з вищою освітою за денною і заочною формами навчання із затребуваних спеціальностей, є важливими складовими у процесі формування та накопичення людського капіталу області», - йдеться у проекті програми розвитку людського капіталу.

Згідно з проектом програми, щорічний обсяг регіонального замовлення на підготовку фахівців у державних закладах вищої освіти за рахунок видатків місцевих бюджетів, запланований в обсязі до 110 осіб, формується відповідно до положення про регіональне замовлення на підготовку фахівців у Кіровоградській області за рахунок коштів місцевих бюджетів, що затверджено даним рішенням обласної ради (додається).

У проекті програми передбачено, що такий прогнозний показник виконання регіонального замовлення сприятиме зменшенню наявної кількості вакансій, підвищенню якості надання освітніх послуг у закладах загальної середньої освіти, а також розвитку регіонального ринку вищої освіти. При такому підході протягом чотирьох років на Кіровоградщині буде сформовано кадровий потенціал працівників із затребуваних спеціальностей, що у свою чергу сприятиме зменшенню дефіциту кадрів.

Переглядiв: 680