Держекоінспекція фіксує почастішання випадків самовільного надрокористування на Кіровоградщині

26.10.2022 14:10

Під час державного екологічного (нагляду) контролю фахівці інспекції на території  Кіровоградської області протягом 2021-2022 років зафіксували почастішання випадків видобутку корисних копалин підприємствами-надрокористувачами за межами наданих їм гірничих відводів, що фактично є самовільним надрокористуванням. Вказані порушення призводять до завдання шкоди довкіллю та збитків державі. Про це медіапорталу DOZOR повідомили в Держекоінспекції.

Внаслідок самовільного видобутку корисних копалин порушується ґрунтовий покрив, неконтрольовано видобуваються корисні копалини, що призводить до вичерпання та зубожіння їх родовищ, знищуються природні ландшафти та екосистеми.

Так, Держекоінспекцією Придніпровського округу (Дніпропетровська та Кіровоградська області) за залученням правоохоронних органів по кримінальним провадженням у 2022 році було обстежено місця видобутку корисних копалин за межами гірничих відводів на Веселівському родовищі суглинків та Обознівському родовищу піску на території Кропивницького району Кіровоградської області. У результаті незаконного видобутку корисних копалин державі заподіяні збитки у сумі 17,7 млн. та 426 тис. гривень відповідно. По відношенню до посадових осіб підприємств-надрокористувачів, які здійснювали незаконний видобуток порушені кримінальні провадження за статтею 240 Кримінального кодексу України (порушення правил охорони або використання надр, незаконне видобування корисних копалин).  

  Приєднуйтеся до нас у соцмережах: Фейсбук: |Телеграм Інстаграм

Переглядiв: 416