Для Кіровоградщини є ризики потрапляння вірусу АЧС

20.07.2019 08:40

На Кіровоградщину може потрапити вірус африканської чуми свиней черех фіксування випадків захворювання у сусідніх областях. Про це у коментарі медіапорталу DOZOR повідомили у Держпродспоживслужбі. 

Так, цього року випадки захворювання фіксують у Миколаївській, Вінницькій, Херсонській, Запорізькій областях.  На територ в Гайворонському районі. На цій території у вогнищі спалаху та визначеній загрозливій зоні фахівцями ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області були проведені всі необхідні заходи для недопущення поширення інфекції. Наразі територія є оздоровленою.  

Загалом в Україні кількість випадків захворюваності значно зменшилася.  Для запобігання АЧС власникам свиногосподарств рекомендується:

- Встановити двоконтурну огорожу навколо свиноферм, провести дератизацію (боротьба із гризунами) та відлякувати птахів.

- Унеможливити доступ на територію ферм бродячих тварин та сторонніх осіб.

- Перевірити та налагодити роботу дезбар’єрів та санпропускників. При вході в приміщення (секцію, блок, кормоцех) встановити дезванночки чи дезкилимки зволожені дезрозчином.

- Заборонити персоналу господарства утримання свиней в особистих домогосподарствах.

- Контролювати дотримання правил особистої гігієни персоналом господарства та заборонити приносити харчові продукти на територію господарства.

- Вхід у виробничу зону свиногосподарства, дозволяти лише через ветсанпропускник, а в’їзд транспорту – через постійно діючий дезінфекційний бар’єр (дезінфекційний блок).

- Звести до мінімуму виробничі контакти та пересування персоналу між виробничими дільницями на території господарства (закріпивши персонал за відповідною виробничою ділянкою). Чітко окреслити «брудні» та «чисті» зони в підприємстві. Не допускати пересування персоналу в іншу зону, без зміни спецодягу та знезараження взуття.

- Забезпечити обслуговуючий персонал подвійним комплектом спецодягу та взуття, й організувати централізоване його знезараження та прання.

- Для забезпечення технологічного процесу у виробничій зоні виділити спеціальний внутрішньогосподарський транспорт та розділити транспортні шляхи на території господарства, уникаючи їх перетинання на «чисті» (підвезення кормів, тварин) та «брудні» (вивезення гною, загиблих тварин, відходів забою).

- Завантаження тварин проводити з рамп, розміщених на лінії демаркації господарства, без в’їзду транспорту на територію.

- Тварини, що підлягають вимушеному та внутрішньогосподарському забою, перевозять на забійно-санітарний пункт (забійний майданчик) спеціальним транспортом, що унеможливлює розсіювання біоматеріалу.

- Вживати заходів щодо знезараження гною, гноївки тощо. Мати постійний запас дезінфекційних засобів, як передбачено інструкцією. 

- По можливості встановити параформалінову камеру для знезараження спецодягу та утилізатор для утилізації відходів тваринного походження.

- Згодовувати свиням лише термічно оброблений корм.

- Не купувати живих свиней і корми в зонах неблагополучних з АЧС.

- Мінімізувати поїздки на неблагополучні з АЧС території.

Переглядiв: 1184