До Дня міста презентували альбом «Місто о п’яти іменах» (ФОТО)

14.09.2018 08:22
image

У музеї Осмьоркіна пройшла презентація нового альбому «Місто о п’яти іменах. На перехресті стилів та епох. Архітектурні образи Кропивницького у фотооб’єктиві Ігоря Демчука»  вчора, 13 вересня. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

«Місто о п’яти іменах» - це спільний проект журналіста та фотохудожника Ігоря Демчука та музею Осмьоркіна. Протягом останніх п’яти років до Дня міста в музеї відкривалися виставки «На перехресті вулиць Єлисаветграда і Кіровограда», на яких демонструвалися фотографії Дворцової, Великої Перспективної, центральної площі,  пам’яток архітектури та пам’ятників Кіровограда. Фотографії, завжди цікаві і самі по собі, доповнювали змістовні коментарі наукового співробітника музею художника Андрія  Надєждіна. І новий альбом «Місто о п’яти іменах» – результат цього багаторічного проекту.

Представляючи видання, автор текстів та упорядник альбому Андрій Надєждін зазначив, що ідея проекту належить голові обласної організації спілки письменників України Василю Бондарю. І, за задумом, це мало бути літературно-художньо- архітектурне видання, яке б репрезентувало місто у його розвитку.  До видання мали увійти уривки з художніх творів про місто, написані різними письменниками у різні часи – від усім відомих Дона Амінадо, Олексія Толстого  та Євгена Маланюка до письменника 30-х років Петра Голоти,  якого в СРСР пізніше не друкували і поступово забули, та сучасних письменників.  

Але матеріалу виявилося забагато. Творча група проекту вирішила розділити його на три частини: архітектурний альбом Ігоря Демчука, художній альбом, в якому будуть представлені картини з видами міста різних часів, та літературна збірка. Тож фотоальбом зі світлинами Демчука - перша книга проекту.

Сьогодні «Місто о п’яти іменах» - це красивий альбом з прекрасними фотографіями майстра, які дають змогу побачити місто очима художника і замилуватися красою будівель, повз які ми проходимо щодня, навіть не помічаючи їх. Проте такі видання друкують і купують не для себе сьогоднішніх, а, скоріше, для нащадків. Через 20-50-100 років, коли місто зміниться, гортати цей альбом буде дуже цікаво, як нам сьогоднішнім цікаво гортати альбом «Кіровоград» 1983 року чи роздивлятися листівки з видами Єлисаветграда. 

Альбом виданий за підтримки міської ради у видавництві «Імекс- ЛТД». 

image
image
image
image
image
image
image
image
image
Переглядiв: 1704