Експерт розповів, як зміниться вартість молочних продуктів на Кіровоградщині

14.11.2020 15:00
image

На Кіровоградщині фахівці передбачають зростання вартості молокопродуктів, втім, на щастя, воно буде несуттєвим. Про це у відповідь на журналістський запит медіапорталу DOZOR повідомив аналітик Асоціації виробників молока Володимир Андрієць.

За словами аналітика,  ціноутворення на ринку молока та молочних продуктів в Україні відбувається виключно ринковими механізми, тобто залежить як від співвідношення її попиту і пропозиції на продовольчому ринку, так і від рівня платоспроможності споживачів та інших внутрішніх і зовнішніх чинників.

Крім того, у зв’язку з дефіцитом молока, який відмічається останніми роками та в умовах глобалізації, регіональність в масштабах України має незначний вплив на ціноутворення кінцевої продукції.

«Тобто ціни на полицях в регіонах фактично не залежать від рівня виробництва сировини, оскільки навіть самі етапи збору молока одним переробним підприємством можуть охоплювати декілька суміжних регіонів, а іноді навіть більше і це не  говорячи вже про географію поставок готової продукції, яка топовими переробниками  розповсюджується по всій території країни», - пояснює аналітик.

У зв’язку з цим подорожчання молочної продукції   на Кіровоградщині буде відбуватися в рамках загальнонаціонального тренду та суттєво не відрізнятиметься від такого в інших регіонах.

«На даний час у зв’язку із сезонним скороченням виробництва молока та на фоні перманентного дефіциту молока-сировини відмічається суттєве подорожчання молока- сировини, що зумовлює подорожчання готової молочної продукції на полицях магазинів», - зазначив експерт.

На даний час в розрізі України зафіксовані наступні середні ціни в мережах:

молоко питне (плівка 2,5-2,6%) – 25,00 грн/кг

сметану (плівка 15%) – 66,0 грн/кг

сир кисломолочний (9%) – 140 грн/кг

масло вершкове (72,5-73%) – 225 грн/кг

Згідно з прогнозами, середньозважена ціна сирого молока на кінець року подорожчає до 10,9 грн/кг. Ріст від початку сезону низького молока (серпень) до кінця року складе близько однієї гривні. У такому випадку ріст цін на готову молочну продукцію на кінець січня  наступного року буде наступним:

на молоко питне ― 2,5%, воно подорожчає до 25,7 грн/кг

сметану –2,5%, яка подорожчає до 67,6 грн/кг

сир ― 3,5% і зросте до 144,7 грн/кг

масло ― 5,5%, яке додасть в ціні до 237,6 грн/кг

Таким чином, зростання ціни одного кілограма сирого молока на 1 гривню зумовить

подорожчання кілограма готової продукції в наступних межах:

молока питного ― на 60 коп.

сметани ― на 1,6 грн

сиру – на 4,9 грн

масла ― на 12,4 грн.

«У даному випадку не враховані темпи інфляції, які за підсумками року можуть здивувати, вносячи свої корективи. Очевидно, що споживачі в умовах зниження доходів будуть змушені переходити на більш дешеву продукцію і зменшувати її споживання», - констатував фахівець.
«Єдиним фактором стримування росту цін на готову молочну продукцію є імпорт набілу, який у великій кількості присутній на українському ринку. Разом з тим, імпортна продукція  у зв’язку з девальвацію національної валюти також дорожчає, тому вона в умовах кризи  скоріше стримуватиме темпи зростання обмежуючи верхні межі цін і встановлюючи  умовний баланс. Тим не менше, присутність великої кількості імпорту серйозно впливає на  економіку національних підприємств, які зараз перебувають не в найкращому економічному  становищі, а деякі з них – навіть в скрутному», - резюмував аналітик.

Фото 34.ua

Переглядiв: 1374