Харчування кіровоградських школярів: Держпродспоживслужба перевірятиме заклад, коли у ньому вже хтось отруївся

07.02.2017 10:49

imageДержавна санітарно-епідеміологічна служба України минулого року припинила своє існування. Хто і як тепер контролюватиме додержання санітарних норм у закладах освіти чи громадського харчування, DOZOR поцікавився у головного спеціаліста ГУ Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Галини Сабадаш.

Наразі функції контролю санітарного стану покладені на територіальні управління Держпродспоживлужби.

«Існують планові і позапланові заходи. У разі планової перевірки ми маємо попередити про неї власника закладу за 10 днів. Проте враховуючи, що і у цьому році діє мораторій на проведення планових перевірок, залишаються лише позапланові», - розповідає головний спеціаліст Держпродспоживслужби.

Позапланова перевірка ініціюється, коли реєструється випадок інфекційної хвороби. У цьому випадку людині нікуди йти не потрібно - лікарі мають повідомити спеціалістів-епідеміологів, які самостійно проводять санітарно-епідеміологічне розслідування.

«Зараз, щоб провести позапланову перевірку, потрібно, щоб було обгрунтоване звернення, наприклад, завдання шкоди здоров’ю людини», - пояснює Галина Сабадаш.

image

Задля упередження зазначених випадків, після «житомирського отруєння», у січні перевіряти санітарний режим кіровоградських навчальних закладів взялося міськуправління освіти. За словами начальника Лариси Костенко, перевірки проводяться постійною комісією з харчування. Іноді шкільні їдальні інспектує міський голова, періодично залучаються спеціалісти Держпродспоживслужби. Станом на 6 лютого комісія управління освіти перевірила 13 навчальних закладів, це 20% від загальної кількості.

«Залучаємо працівників Держпродспоживслужби, коли проводимо обласні предметні олімпіади, кожен тиждень два заклади перевіряє така спільна комісія (наші працівники плюс співробітники Держпродспоживлужби). Держпродспоживслужба не має повноважень перевіряти харчування в школах. У постійні комісії ми не можемо їх залучати. Вони долучаються тільки в окремих випадках. Спільні перевірки будемо проводити до 17 лютого», -  повідомила чиновниця.

Лариса Костенко зазначила, що відповідальність за якість харчування у навчальних і дошкільних закладах несуть директор і завідувач відповідно.

«При кожному навчальному закладі є визначена наказом по закладу особа, відповідальна за організацію харчування. А от за якість приготованої у закладі їжі несуть відповідальність працівники їдальні», - підсумувала Лариса Костенко.

Фото esfil.com.ua

Переглядiв: 2078