Хто відповість за покалічені дерева у Парку Перемоги (ВІДЕО)

27.04.2019 07:46

Як повідомляв DOZOR, міськрада запланувала реконструкцію парку Перемоги (міський сад), виділивши кошти на проведення робіт. КП «Єлізавета» виконало обрізку дерев, яку екозахисники назвали варварською.  Проте міська влада стверджує,  що все відповідає нормам.

За словами екозахисника, громадського  екоінспектора Надії Паливоди, по-перше, виконання обрізки виконувалися у «період тиші». По-друге, формувальна обрізка взагалі заборонена у заповідних зонах.

«Тут неозброєним оком видно, що дерева обрізані жахливо. Взагалі це об’єкт природно-заповідного фонду, це пам’ятка садово-паркового мистецтва. Тут щоб проводити роботи з обрізки, треба дозвіл з міністерства екології, ми поки що не побачили такого погодження, і я не уявляю, щоб екологія дала на це дозвіл. По-перше, роботи проводилися з початку до середини квітня, а в цей час діє «період тиші», коли птахи починають робити гнізда, розмножуються тварини. У цей час не можна проводити шумових робіт в лісах, в об’єктах благоустрою. Це уже порушення. По-друге, у договорі з КП «Єлізавета», яке проводить ці роботи, вказано, що тут має бути формувальна обрізка. Законодавство передбачає, що таке формувальна обрізка. За законодавством, вона проводиться лише в алеях або садах, де потрібно зберігати форму дерева, але ніяк не у заповідниках», - стверджує Паливода.
«Це дикоросла зона, тут ростуть дерева у вільному порядку, тут птахи гніздяться. Формувальна обрізка передбачає видалення лише невеличких однорічних або дворічних пагонів. Тут ми бачимо, що дерева обчухрані до стовпа, це ніяка не формувальна обрізка, а працівники цієї фірми просто не читали про правила обрізки, а обрізали так, як вважали за потрібне. Ситуацію погіршує те, що більшість обрізаних дерев – клени, а ці дерева дуже погано переносять обрізку. Кілька років вони повипускають гілочки, а потім дерева почнуть чахнути, це буде парк мертвих дерев», - запевняє Надія Паливода.

Оскільки підготовчі роботи проведені лише у половині парку, екозахисники планують не допустити, аби постраждала решта дерев. Як мінімум, активісти мають намір добитися заміни виконавця робіт, які зможуть виконувати обрізку більш фахово.

«Ми радилися з адвокатом. Тут з одного боку господарські відносини,  а з іншого - порушення прав громади на чисте довкілля, на право дихати чисте повітря. Ми шукаємо, де можна вирахувати збитки, завдані місту, але це не так просто, тому що тут більше тисячі дерев, їх порахувати складно. Це будуть робити спеціалісти, і це буде проводитися не один день. До того ж половина парку ще ціла, тому що працівники підприємства продовжать роботи  восени. Там буде проведена така ж обрізка, якщо ми не доведемо цим людям, що так не можна робити», - говорить Паливода.

За коментарем ми звернулися до міської влади. В управлінні житлово-комунального господарства запевняють, що усі необхідні експертизи на проведення робіт з обрізки дерев пройдені, тож дії комунального підприємства відповідають нормам.

«Проект, який реалізується в парку Перемоги, повністю відповідає розробленому проекту. Він пройшов усі експертизи необхідні для початку робіт і дозвіл на виконання робіт отриманий у березні 2019 року від Державної архітектурно-будівельної інспекції у Києві. Усі роботи повністю відповідають правилам і нормам», - прокоментували в управлінні ЖКГ, втім, які саме експертизи, чиновники не уточнили.

Переглядiв: 1578