Імена за календарем та вигадані прізвища: Яка доля покинутих кіровоградських малюків

08.09.2018 15:10
image

У Кіровограді в міських медичних закладах від початку року зареєстрували вісьмох новонароджених, від яких відмовилися батьки. З моменту відмови матері від власної дитини на новонароджених чекає реєстрація та влаштування до  Будинку дитини. Про долю покинутих малюків у коментарі медіапорталу DOZOR розповів  головний спеціаліст відділу соціального та правового захисту дітей служби у справах дітей міської ради Ігор Горін.

За словами посадовця, протягом останніх років кількість покинутих дітей практично не змінюється. Взагалі відтоді, як держава видає батькам новонароджених матеріальну підтримку  немовлят залишають не так часто, як, наприклад, 10 років тому. 

«Десь 50% дітей, від яких відмовилися, мали неблагополучних матерів. Не завжди вдається поговорити з цією мамою, дізнатися про неї повну інформацію. Такі матері прибувають без документів до закладів охорони здоров’я, можуть назватися будь-яким прізвищем та ім’ям. Про таких матерів складають характеристику у медзакладі: в якому стані прибула жінка, як себе поводила, чи відразу пішла, залишивши дитину, чи якось цікавилася нею. Це можуть бути жінки і в стані алкогольного сп’яніння, буває, що жінок привозять до закладу брудними», - констатує Ігор Горін.
«Взагалі бувають різні причини. Часто - скрутні обставини, відсутність житла. Є такі випадки, коли немовля покидають задля збереження родини, оскільки жінка народила цю дитину від іншої особи, а чоловік, дізнавшись, виступає проти цієї дитини. Був випадок, коли народилася двійня. Одна дитина була хворою, тому батьки забрали лише здорову. Траплялося таке, що в родини були проблеми, конфлікти ще перед народженням дитини. А потім пара дізналася, що це ще й не одна дитина з’явиться, була на межі розлучення. В результаті дітей не забрали», - розповідає Горін.

Посадовець зазначає, що часто батьки дітей живуть у незареєстрованому шлюбі, і після звістки про поповнення виникають конфлікти, сварки. Урешті решт новонароджену дитину реєструють як покинуту.

Із восьми покинутих цьогоріч немовлят семеро були абсолютно здорові. Відмовити від страшного рішення, на жаль, не допомогли бесіди з психологами, юристами та працівниками управління з питань захисту прав дитини.

«Якщо батьки на момент приїзду спеціаліста управління з питань захисту прав дитини знаходяться у лікувальному закладі, то, звісно, робота з ними проводиться, ми намагаємося вмовити батьків, щоб вони забрали дітей. Як приклад – випадок з новонародженими близнюками, один з яких був хворим.  Я дуже багато говорив з цією мамою, пояснював їй, що роз’єднувати близнюків не можна, вони поєднані психологічно, фізіологічно. Але вона прийняла таке рішення, дитину не забрали. Але бувають випадки, що я прибуваю до закладу охорони здоров’я, а батьків вже немає, з ними навіть не вдається поспілкуватися», - констатує Ігор Горін.

До речі, саме він з 2011 року у перші дні життя надає імена покинутим новонародженим.

«Прізвище дається за прізвищем матері, яка народила. Якщо породілля прибула до закладу і назвалася Івановою, то в свідоцтві про народження вказується це прізвище. Якщо чоловік та дружина в шлюбі і в них є паспорт, то ці дані для свідоцтва про народження списуються з цих документів. Коли батькам байдуже, то ім’я, по батькові я обираю самостійно.  Надаючи імена дітям, керуюся церковним календарем. Екзотичних імен я не даю, лише прості. Це моє переконання, тому що дитина може так і не стати усиновленою і,  відповідно, не отримати іншого імені. А попереду її чекає дитсадок, школа і доросле життя», - резюмує посадовець.

Нагадаємо, цього року в обласному центрі у пологовому будинку батьки відмовилися від новонароджених близнюків, проте згодом передумали і забрали малюків в родину. 

 

Переглядiв: 12728