Кіровоградський краєзнавчий музей презентував нову збірку статей  про історію області

08.01.2018 11:30

У Кіровоградському обласному краєзнавчому музеї презентували збірник наукових праць  співробітників музею. Про це повідомляє DOZOR.

До видання увійшли тридцять статей про історію нашого краю, починаючи від російсько-турецької війни 1877-1878 року і до нашого часу – А.М. Попадущий дослідив, як війна на Донбасі вплинула на соціокультурні процеси в нашій області.

Видання містить дуже актуальні сьогодні статті про українську революцію 1917-1920 року та діяльність отамана Чорного ворона, про автора роману «Холодний яр» Юрія Горліс-Горського, про бої між Чорною гвардією Махна і Білою гвардією на території нашого краю.  А також про ті експонати, які сьогодні можна побачити в експозиції - хрести з колекції Ільїна, палеонтологічну колекцію музею і т.п. Цікаво читати і про директора єлисаветградської класичної гімназії Петра Александровського, і про легендарного єлисаветградського «доброго доктора» Опанаса Михалевича.

Презентуючи збірку, директор музею Наталя Агапєєва пояснила, що співробітники музею постійно займаються науково-дослідницькою роботою, адже підготовка будь-якої виставки потребує серйозного вивчення документів і предметів з фонду музею. Під час екскурсій нам розповідають тільки найголовніше, більша ж частина роботи зазвичай залишається «за кадром». Перша збірка статей працівників музею вийшла у 2012 році, друга – тільки зараз, через шість років. Але відтепер музей видаватиме такі книжки щорічно.

Член редакційної колегії збірки Борис Шевченко підкреслив, що у видання увійшли тільки ті статті, які містять справжні краєзнавчі відкриття, ексклюзивну інформацію, яка ще ніде не була оприлюднена. І насправді саме це робить науковий збірник надзвичайно цінним. Адже він містить дуже різні статті про дуже різних людей та події. «Запоєм» таку книгу навряд чи прочитаєш, але для людей, які цікавляться історією міста, у кожній статті знайдеться щось сенсаційне, якісь новий факт, цікава деталь.

«Мені вже дуже багато років, і краєзнавством я цікавлюся більшу частину життя. Не думав, що можу прочитати щось нове для себе. Але тут, у цій збірці, багато сюрпризів», - зазначив видавець та редактор збірки Станіслав Янчуков.
image
Переглядiв: 2121