Коли у Кропивницькому святитимуть воду на Водохреща

16.01.2020 12:53
image

Жителі обласного центру зможуть освятити воду напередодні Водохреща та у день свята – 18 та 19 січня. Про це у коментарі медіапорталу DOZOR повідомив прес-секретар Кіровоградської єпархії Української Православної Церкви Іоанн Ганчин.

«Освячувати воду будуть, починаючи з 18 січня, у всіх храмах міста. Завтра освячуватимуть після служби, тобто ближче до обіду, а у день свята з 8 години ранку, і доки люди приходитимуть для освячення. Люди зазвичай набирають воду для своїх потреб, зокрема, щоб пити натщесерце, освячують житла, поля або урожай», - розповів прес-секретар Кіровоградської єпархії Української Православної Церкви.

Довідково:

Хрещення Господнє — хрещення Іваном Хрестителем Ісуса Христа на річці Йордані на старовинній паломницькій переправі «Віфавара», а також велике свято різдвяно-новорічного циклу, яке православні та греко-католицькі християни відзначають 18-19 січня щороку.

В Україні на свято Водохреща освячують воду. Іноді освячення проводиться прямо на водоймах у спеціально пробитих ополонках, які називають «йордань», в спогад хрещення Христа в Йордані.

Церемонія освячення води відбувалася просто неба, на берегах річок, струмків, озер. Напередодні З льоду вирубували великий хрест («йордан») і ставили його поруч з ополонкою. Скульптурне зображення хреста встановлювали вертикально і нерідко обливали буряковим квасом, від чого воно набирало червоного кольору. Було прийнято також прикрашати хрест барвінком і гілками сосни.

Віряни стають в чергу, щоб набрати святої води на наступний рік, і вона зберігається протягом цього часу, не псуючись. За народними віруваннями, присутні під час освячення води зцілюються від хвороб. Цілющу воду можна також набрати зі звичайного джерела або вже після свят, адже, за переказами, у ніч на Водохреще і звичайна вода отримує цілющу силу. Вважається, що така вода не псується і не має запаху, вона зберігається весь рік і більше.

Переглядiв: 3901