Кропивничанка більше 20 років залишається без житла через шахраїв

06.08.2020 09:46

68-річна кропивничанка Ольга Саміщенко вже 22 роки намагається повернути житло, яке разом з чоловіком придбала у шахраїв. Справа неодноразово доходила до судів різних інстанцій, однак проблема жінки залишилася тією ж – вона так і не повернула ні кошти, ні житло. Про це потерпіла розповіла медіапорталу DOZOR.

Так, у 1998 році Ольга Саміщенко разом з чоловіком придбала квартиру на вулиці Куроп'ятникова, 15. Продавець був ввічливим, тож сумніві у його порядності в подружжя не виникало. Згодом з продавцем був оформлений договір купівлі-продажу. Однак, як пізніше з'ясувалося, квартиру кропивничанам продали шахраї.

«Коли ми дивилися квартиру, вона була порожня. Після огляду ми домовилися з так званим власником квартири, який показав нам документи, що будемо оформляти договір. Знайшли нотаріуса, яка перевірила всю документацію. Потім отримали від нього ж ключі від квартири і два тижні робили в ній ремонт. Коли так званий господар квартири віддав ключі, він сказав: «Я прийду завтра і ми підемо в ЖЕО, я випишусь з квартири»», - розповідає Ольга Саміщенко.

За словами потерпілої, чоловік так і не прийшов і перестав відповідати на дзвінки. Потім вона вирішила самостійно сходити в ЖЕО, де і з'ясувалося, що квартиру вона придбала у шахраїв.

«Працівниця ЖЕО зателефонувала власникам квартири, як виявилось, це вже зовсім інші люди, які мали при собі документи. Вони сказали, що квартиру не продавали, а здавали квартирантам», - говорить Ольга.

Як розповів адвокат потерпілої Антон Коробєйніков, жінка одразу звернулася в поліцію, однак спочатку знайти шахраїв не вдалося. Через два роки судових засідань правопорушників, які назвалися власниками квартири і продали її під виглядом своєї, затримали.

«Тоді була порушена кримінальна справа. Як з'ясувалося згодом, це була організована злочинна група, яка ошукала десятки інших громадян. Злочинців засудили, вони відсиділи свій термін, встигли вийти на волю, однак гроші пані Ользі так і не повернули», - говорить адвокат.

За його словами, суд прийняв рішення, що ув'язнений має відшкодувати завдані збитки. У 2010 році суд прийняв рішення стягнути 37 тисяч гривень з особи, яка була визнана винною в правопорушені, однак таких коштів у нього немає.

Проте у нього не було жодного зареєстрованого майна, тому відшкодувати збитки мала б держава.

«На сьогоднішній день не існує такого механізму відшкодування шкоди державою. Існує стаття 1177 Цивільного кодексу України «Відшкодування (компенсація) шкоди фізичній особі, яка потерпіла від кримінального правопорушення», однак держава не розробила механізм відшкодування цих коштів. Тобто кошти в бюджет не закладаються. У зв'язку з цим Саміщенко Ользі Миколаївні було відмовлено в задоволені позову в усіх трьох інстанціях», - констатує адвокат потерпілої Антон Коробєйніков.

Ольга Саміщенко говорить, що квартиру перепродували декілька разів, а згодом через іпотеку, одного із нібито власників, вона перейшла у власність «Укрсоцбанку».

«Банк не перевірив квартиру і видав іпотеку, про яку ми дізналися пізніше. Потім почалися суди з «Укрсоцбанком». Вони виграли справу і почали вимагати, щоб ми виселилися. У цей час якраз почалася епідемія. Аби не перешкоджати, ми подали черговий позов, розпочали кримінальну справу, але арешт на майно не наклали. В «Укрсоцбанку» заявили, що їм потрібні кошти і почали нас виселяти. Представники банку увірвалися в квартиру, невістку з онуком вигнали з дому, мене у той час вдома не було. Нікого не попередивши, вивезли наші речі і не сказали, куди. Без понятих, без перепису», - розповідає Ольга.

За коментарем медіапортал DOZOR звернувся до прес-служби Кропивницького апеляційного суду. Там повідомили, що Ольга Саміщенко зверталася до суду, аби скасувати рішення державного реєстратора про право власності на квартиру, однак їй відмовили.

За цей час «Укрсоцбанк», який вивіз речі сім'ї, перепродав борг «Альфа Банку». На сьогоднішній день майно родині банк так і не повернув.

Ольга Саміщенко розповідає, що за цей час вже зверталася в усі можливі органи, однак справедливості так і не знайшла.

Водночас адвокат жінки говорить, що на сьогодні в судовому порядку вже вичерпані всі можливі засоби захисту прав жінки.

«Вона зверталася до суду з позовом як до винних осіб, так і до держави. Також надавалися позови про скасування права державної реєстрації, і про визнання права власності, однак на сьогодні власником квартири є банк, а жінка залишилась і без квартири, і без грошей. Вважаю єдиний її вихід тепер - це надання державою чи громадським органом житла, як жертві злочину. Однак всі, до кого зверталась Ольга Саміщенко, обіцяють допомогти, проте результатів немає», - говорить Антон Коробєйніков.

Ольга Саміщенко каже: через багаторічну судову тяганину важко захворів її чоловік. На жаль, кілька місяців тому він помер. Зараз Ольга Саміщенко спільно з невісткою та онуками винаймає житло.

Кропивничанка звертається до небайдужих за допомогою. Кожен, хто має можливість та бажання допомогти жінці, може зателефонувати за номером: 099 453 24 88 – Ольга Миколаївна Саміщенко. Або ж переказати будь-яку суму за реквізитами: картка Ощадбанк 583234750000026202520133696

Переглядiв: 1474