Кропивницька письменниця та меценатка стала лауреаткою літературно-мистецької премії

04.10.2024 10:49

Кропивницька меценатка, письменниця Галина Струтинська (Кузьменко) стала лауреаткою літературно-мистецької премії імені Леоніда Народового. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

Так, літературна премія імені Леоніда Народового заснована не так давно: 8 вересня 2022 року - рішенням Товариства письменників і журналістів імені Івана Франка, і є творчою відзнакою, якою нагороджуються поети та публіцисти за видання високохудожніх творів у жанрах філософської та інтимної лірики, а також глибоких публіцистичних статей, спрямованих на утвердження українського слова.

Премія встановлювалася у трьох номінаціях: філософська лірика, інтимна лірика та публіцистика і присуджується автору один раз за життя.

«Можу сказати, що Леонід Народовий – мій земляк. Він з Гайворонського району (нині Голованівського), а я з Благовіщенського (колишній Ульянівський район). Коли дізналася про цю премію, то підготувала свою публіцистику і подала на розгляд до конкурсу. Усі автори, які номінувалися на премію, дуже талановиті. І я рада, що мої твори визнані журі такими, що заслуговують відповідної оцінки і нагороди», - зазначила у коментарі медіапорталу DOZOR Галина Струтинська.

Галина Струтинська каже: нині вона тяжіє до поезії, а також написання пісень. Деякі з них вже побачили світ і кожен може полинути у творчість авторки саме через музичні твори.

«Пісня – це моя шкільна мрія, яка реалізовується тільки зараз. Адже зараз я не маю серйозних справ, які мали місце протягом усього мого життя. Знаєте, мріяти – ніколи не пізно, і мріяти треба багато, вони обов’язково здійснюються і дають нам поштовх до життя і до власної реалізації. Коли я повертаюся до творчості, то є можливість створювати, творити і відчувати себе юною», - додає лауреатка премії.

Довідково:

Леонід Народовий народився 29 січня 1939 року в селі Долинівка Гайворонського району ( нині Голованівського району Кіровоградської області).  Поет Леонід Народовий прожив коротке, але творчо насичене життя. Випускник філологічного факультету Кіровоградського педінституту працював в обласних газетах "Кіровоградська правда", "Молодий комунар", редактором обласного радіо, в обласному Будинку народної творчості, в районних газетах. Друкувався в республіканській і місцевій періодиці, колективних поетичних збірках. Видав дві власні збірки – "Чорнозем" (1969), "Вічне жито" (1976). Не все написане оприлюднював. Зміни мали б статися у часи незалежності України, однак поет трагічно загинув у 1993-му, проживши всього 54 роки. Вірші, опубліковані після його смерті, засвідчили глибину і самобутність майстра.

Довідково:

Галина Кузьменко - економіст, кандидат економічних наук, доцент. За її плечима 40 років практичноі і наукової діяльності в сфері економіки, автор 120 статей, 7 монографій, 5 підручників та 17 книг.

Галина Кузьменко має почесне звання «Заслужений економіст України»Орден княгині Ольги ІІІ ступеня – державна нагорода України для відзначення жінок за визначні заслуги в державній, виробничій, громадській, науковій; освітній, культурній, благодійницькій та інших сферах суспільної діяльності, вихованні дітей у сім′ї.

Орден Святого Миколи Чудотворця – за активну участь у відродженні духовних та культурних традицій, надання шефської та благодійної допомоги дитячим будинкам, школам-інтернатам, релігійним установамОрден королеви Анни Ярославни (Українське народне посольство) – за утвердження позитивного міжнародного іміджу України у світовому просторіПочесна нагорода «Свята Софія» – за особистий внесок у відродження національної духовності, науки та культури.

Орден «Свята Софія» – за особистий внесок у відродження національної духовності, науки та культури.

Відзнака «Кращий платник податків та зборів» – за сприяння у своєчасній сплаті податків та зборів, посиленні ролі та авторитету платника податків у житті країни, підвищення загальної культури сплати податків, утвердження серед людей духу підприємництва та популяризація засад оновленого податкового законодавства в Україні.

Переглядiв: 234