Кропивницький лікар-терапевт розповіла про авітаміноз та його ознаки

20.03.2021 13:00
image

Весняний авітаміноз вражає людей з настанням тепла. Після зимової “сплячки” нашому організму потрібні сили, а відтак – вітаміни, щоб адаптуватися до нового режиму та побороти сезонну депресію. Що таке авітаміноз, його причини та які його симптоми у коментарі медіапорталу DOZOR розповіла лікар-терапевт терапевтичного відділення №2 Центральної міської лікарні, завідуюча паліативним відділенням та міський позаштатний фахівець за спеціальністю "Терапія" Дар’я Думен.

Що таке авітаміноз?

«Авітаміноз – це захворювання, спричинене відсутністю в організмі необхідних вітамінів. Але те, що зазвичай трапляється з нами в кінці зими і на початку весни, мовою медицини  називають гіповітамінозом, або вітамінною недостатністю. Тобто організму бракує одного або кілька вітамінів, але все ж їхній мінімум в організмі наявний», - розповіла Дар’я Думен.
image

Причини авітамінозу

Авітаміноз здебільшого є наслідком нераціонального харчування та зниження фізичних навантажень протягом тривалого часу. Протягом зими наш організм ніби перебудовується на існування в режимі “зимової сплячки”, тому навесні йому важко працювати у новому режимі.

«Звісно, взимку вітамінні овочі та фрукти є на прилавках магазинів, однак їхнє вживання зведено до мінімуму  через дорожнечу та  величезну кількість пестицидів у них. Також треба відмітити, що овочі та фрукти в процесі тривалого  зберігання частково втрачають свої корисні властивості, а надмірна та неправильна термічна обробка призводе до мінімального вмісту вітамінів в них», - зазначила лікар-терапевт.

Дефіцит свіжого повітря, сонця і фізичної активності також шкодить нашому здоров’ю.

Не лише вживання фруктів та овочів сприяє накопиченню в організмі вітамінів та поживних речовин, необхідних для повноцінного функціонування організму людини.

Не треба забувати про ще одну, хоч і нечасту, причину весняного гіповітамінозу – наявність патологій, які порушують засвоєння певних вітамінів.

«На превеликий жаль, в цьому році на тлі тривалої пандемії короновірусної хвороби COVID – 19, організм багатьох людей дуже ослаблений та більш сприйнятливий до розвитку гіповітамінозу, через перенесену хворобу чи через дотримання протиепідемічних заходів (самоізоляція, короткочасне перебування на свіжому повітрі через страх можливого контакту з інфікованою людиною). Окрім того, вже більше року населення планети живе в стані стресу», - переконана лікар.

Вітамінний дисбаланс  також може відбуватись у будь-яку пору року на тлі табакокуріння, зловживання алкоголем та дотримання строгих дієт з метою надання тілу певних форм, тривалого прийому антибактеріальних засобів.

image

Ознаки весняного авітамінозу

«Ознаки весняного авітамінозу залежать від того, чого саме бракує в організмі. Навіть нестача одного вітаміну може спричинити вельми неприємні наслідки: порушується утворення необхідних ферментів, обмін речовин, виникають хронічні захворювання», - зауважила Дар’я Думен.

Симптоми авітамінозу в першу чергу проявляються на шкірних покривах. Шкіра стає сухою,  блідою,  млявою, схильною до подразнення.

Одночасно страждає волосся, воно виглядає млявим, сухим, січеться і випадає.

На шкірі в куточках губ можуть з’являтися тріщини, що не зникають після застосування кремів, ясна пацієнтів кровоточать, пацієнтів турбують часті застуди із затяжним періодом одужання.

Хворі практично постійно почуваються втомленими, роздратованими та апатичними.

image

Загальними симптомами весняного гіповітамінозу є:

  • головний біль;
  • підвищенна втомлюванність;
  • млявість;
  • нудота;
  • сонливість;
  • часті застуди;
  • м’язова слабкість;
  • зниження імунного бар’єру;
  • загострення хронічних захворювань;
  • зниження працездатності;
  • дратівливість.
«Авітаміноз також розвивається у дітей, адже юний організм так само схильний до розвитку цієї патології, як і дорослий. Розпізнати перші симптоми можна за пасивною поведінкою дитини та відсутності апетиту. Можливе також порушенням режиму сну», - додала лікар-терапевт.
Переглядiв: 1180