Кропивницьку галерею прикрасили дивовижні мікромініатюри митця світового рівня (ФОТО)

11.10.2019 09:38
image

В обласному центрі в галереї «Єлисаветград» відкрилася виставка всесвітньо відомого майстра мікромініатюри Володимира Казаряна. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

Так, на виставці представлено три десятка унікальних експонатів, які вражають своєю ювелірною точністю та надзвичайною красою.  Володимир Казарян працює з мікромініатюрами понад 40 років і є єдиним в країні майстром в цьому виді мистецтва. Роботи майстра високо оцінюють не лише в Україні, а й далеко поза її межами. Так, у 1994 році Володимира Казаряна представники з Лувру і попросили створити найменший у світі портрет Джоконди. Відтоді у Луврі знаходиться цей портрет, створений на зернятку рису, написаний олійними фарбами.  

«Виставка мікромініатюр є унікальною.  Це дуже незвичайний та рідкісний вид мистецтва, яким у світі займається близько 10 людей.  У світі не існує жодного закладу, де навчали б мікромініатюрі. Для цього мистецтва людина має з самого початку мати талант скульптора, художника, ювеліра, працювати під мікроскопом, привчати себе працювати у паузах між ударами серця. Ці витвори вражають своєю красою, коли на них дивишся, то задаєш собі питання: «Яким чином людина може це створити»? Ми із задоволенням прибули до вас, не зважаючи на те, що графік у Володимира Казаряна розписаний на три роки. З Миколою Цукановим (власник галереї – ред.) ми вели переговори впродовж двох років щодо представлення виставки у галереї «Єлисаветград». Ми познайомилися з ним, побачили, яка ця людина унікальна, тому зрозуміли, що нам треба приїхати до Кропивницького і презентувати цю виставку», -  поділилася директор музею мікромініатюр Олена Казарян.  
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image

Серед експонатів, представлених на виставці, можна побачити підковану блоху, найменший в світі букет з троянд, який складається з луски риби та людського волосся,  просоченого олійними фарбами, мережива з 1/100 волосся, просоченого сріблом, караван верблюдів у вушці швейної голки та скульптури зі слонової кістки вагою  0, 007 грамів та повноцінні картини на макових і рисових зернятах.

За словами митця Володимира Казаряна, на виготовлення однієї роботи витрачається від одного до трьох місяців. Інструменти для створення шедеврів чоловік теж виготовляє сам, адже для унікальних робіт потрібні не менш рідкісні інструменти.

«Я завжди прагнув робити щось унікальне, те, чого ще немає у світі.  Це мистецтво дає  мені таку можливість – створювати витвори, які будуть вражати уяву і прагнути робити щось нове. Коли митець створює нові витвори, яких не існувало в світі, за відчуттями він прирівнюється до Бога, який є творцем. Мабуть, найбільша радість у житті – вміння творити. Звісно, це колосальна праця, оскільки немає шкіл, які б навчали створювати мікромініатюрі, тому доводиться вдосконалюватися самому, щоб досягати поставленої мети – створювати неможливі речі. Робота ведеться на межі фізичних та психологічних ресурсів, я втомлююся, але завжди щасливий від того, що роблю, це надзвичайне відчуття», - розповів Володимир Казарян.
image
imageДиректор музею Олена Казарян каже: унікальні витвори оцінені великою кількістю відомих людей. Роботи майстра є у приватних колекціях колишнього президента Америки Біла Клінтона, королеви Великобританії, екс-президентів України Леоніда Кравчука та Леоніда Кучми, Арнольда Шварценеггера та інших. І попри величезну кількість часу, який Володимир Казарян присвячує створенню мікрошедеврів, майстер встигає писати вірші та випускати свої збірки.

За словами власника галереї Миколи Цуканова, виставка мікромініатюр Володимира Казаряна працюватиме у галереї до січня. Адреса галереї «Єлисаветград»: вулиця Пашутінська, 36.

image
image
image
image
image
image
image
Переглядiв: 3362