Міськрада Кропивницького хоче забрати кошти, передбачені на ремонти освітніх та медичних закладів

22.05.2020 08:52
image

Міська рада Кропивницького планує зняти частину коштів, які передбачалися на ремонт низки важливих соціальних, культурних об’єктів обласного центру. Серед них – реконструкція площі Героїв Майдану та Набережної, ремонти шкіл та дитячих садків. Проект рішення розглядався на «земельній» комісії міськради та викликав неоднозначну реакцію її членів. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.  

Загальне «болюче» питання

Так, саме із загального питання розпочалося засідання цієї комісії. Начальник міського управління капітального будівництва Сергій Білокінь доповів, що з управління капітального будівництва знімається більше трьох мільйонів гривень, згідно з проектом рішення №4049 «Про затвердження Програми капітального будівництва, реконструкції та капітального ремонту об´єктів комунального господарства і соціально-культурного призначення міста Кропивницького на 2019 – 2021 роки».  

За словами Білоконя, у змінах враховано сесійне рішення від 24 квітня, оскільки у програму капітального будівництва під час минулої сесії зміни не вносилися, депутати голосували лише за зміни до бюджету.

«Загалом станом на сьогодні по управлінню капітального будівництва знімаються кошти у розмірі – 3 мільйони 715  тисяч 622 гривень.  Кошти по управлінню капітального будівництва знімаються таким чином по об’єктам, де не розпочалися будівельно-монтажні роботи, об’єкти, де не розроблялися проекти або коли у стадії укладання договорів об’єкти були зняті  з управління капітального будівництва. Також додаткові кошти на реконструкцію вулиці Полтавської провулку об’їзного до вулиці Васнецова. Вчора пройшло засідання штабу з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, де було визначено питання про будівництво, точніше реконструкцію терапевтичного корпусу №1 Центральної міської лікарні», - Сергій Білокінь.

Варто зазначити, що за проектно-кошторисною документацією, загальна вартість проекту – 9 мільйонів 840 тисяч гривень. Також з управління капітального будівництва можуть зняти кошти для влаштування з діагностичного центру з комп’ютерним томографом - теж на території Центральної міської лікарні.  На цей проект передбачено виділити мільйон гривень.

Голова земельної комісії Олександр Шамардін зазначив, що сума, яка знімається з управління капітального будівництва, значно більша, ніж 3 мільйона 715 тисяч 622 гривень, яку вказав Білокінь.

Наприклад,  проект рішення говорить про зняття мільйона гривень, передбачених на будівництво автомобільного мосту через річку Інгул між вулицями Казанською та Радищева.  Ще по мільйону гривень заберуть з реконструкції Набережної річки Інгул та запланованої реконструкції площі Героїв Майдану, яку міська влада обіцяє хоча б розпочати з 2016 року, однак навіть конкретного і затвердженого проекту реконструкції наразі немає.

image
image

Крім цього, з управління капітального будівництва хочуть зняти кошти на ремонти об’єктів, які він як депутат пропонував управлінню у вигляді пропозицій. Мова йде про зняття мільйона гривень, передбачених на капітальний ремонт вулиці Інженерів,  100 тисяч гривень можуть зняти з суми, запланованої на ремонт вулиці Мечнікова, 400 тисяч гривень відберуть з коштів на ремонт дитячого садочка №37 «Ластівка» і так далі.

«Зараз ви хочете зняти ці кошти на об’єкти, про які ви надали нам інформацію – реконструкцію вулиці Полтавської (вартість ремонту – близько 39 мільйонів гривень – ред.), - обурився Шамардін. Я все розумію. Полтавська – це гарно, музична школа №1 – це гарно, перша лікарня – це гарно. А що робити з іншими об’єктами? От зараз ми знімаємо, а ви збираєтеся ці кошти повертати?» - запитав Шамардін.
«Я прекрасно знаю, їжджу по школам і знаю, яка ситуація у закладах. За наявності коштів - я лише за, переді мною всі школи однакові», - зазначив Білокінь.

Після обговорення проекту рішення депутати висловили думку, що у разі підтримання даного проекту рішення об’єкти, з яких знімуть кошти, цьогоріч відремонтовані не будуть, оскільки за перші п’ять місяців року не вдалося зробити навіть проекти на ремонт об’єктів.

Хто залишиться без ремонту

Вказаний на депутатській комісії перелік об’єктів, з яких знімуться кошти, є неповним – насправді закладів та проектів, які, ймовірно, не побачать ремонтів та реконструкції значно більше. Про це свідчать дані з цього ж сумнозвісного проекту рішення №4049, останні зміни до якого внесли 19 травня – напередодні засідання комісії з земельних питань та архітектури. Аналізуючи проект, можна побачити можливе зняття коштів з таких об’єктів:

-        Капітальний ремонт фасаду ДНЗ №52 «Казковий» - 157 000;

-        Капітальний ремонт ДНЗ №72 «Гномик» - 1 290 300;

-       Капремонт частини третього поверху НВО №1 «Гармонія» - 1 500 000;

-        Капремонт НВО №6 – 401 700;

-        Капремонт спортзалу ЗОШ №10 у селищі Новому – 1 383 300;

-        Капремонт Завадівської гімназії – 249 700;

-        Капремонт спортзалу Лелеківської гімназії – 200 000;

-        Капремонт спортзалу Козацької гімназії – 100 000;

-        Капремонт харчоблоку ЗОШ №22 у селищі Гірничому – 501 300;

-        Капремонт харчоблоку НВО №25 – 920 400;

-        Капремонт харчоблоку Балашівської гімназії – 1 088 400;

-        Капремонт спортзалу НВО №34 – 1 340 000;

-        Капремонт НВО ліцей «Сокіл» - 1 620 400.

image

Заклади освіти – далеко не єдині, де частково планують забрати частину коштів, передбачених на ремонт. Це стосується і закладів охорони здоров’я: мільйон гривень можуть відібрати з коштів на ремонт операційного блоку лікарні швидкої допомоги,  6 мільйонів можуть взяти з коштів, передбачених на ремонт дитячої міської поліклініки. Поліклінічне об’єднання по вулиці Габдрахманова може залишитися без 1 мільйона 216 тисяч 200 гривень, які передбачені на капремонт будівлі.

756 тисяч 500 гривень можуть забрати і з коштів на капітальний ремонт приміщення виконкому Подільської районної у місті ради. Без 2,5 мільйонів гривень та ремонту, ймовірно, залишиться меморіальний музей ім. О. Осмьоркіна.

Притулок для бездобмних осіб цьогоріч може теж залишитися обіцянкою, оскільки з запланованих коштів на ремонт приміщення для розміщення цього притулку можуть забрати 1,5 мільйона гривень.

Свою думку щодо цього пункту висловив і депутат міськради Олег Краснокутський.

«Шановна громадо! Сьогодні отримав проект рішення міської ради № 4049, прошу пробачення за якість, таку надали виконавці. Завтра о 10.00 мені як депутату потрібно на засіданні комісії визначитися, підтримати його чи ні? Зазначеним проектом передбачається перерозподіл видатків з інших об'єктів ( школи, дитсадки,соціальні заклади) на капремонт та обладнання лікувального корпусу одного з медзакладів для забезпечення боротьби з коронавірусом. Серед іншого планується відмінити ремонт міського центру для бездомних осіб, який планували аби вивести його з жахливого стану фото. Що порадите?» - написав депутат у Фейсбук. 

Куди підуть кошти

Згідно з проектом рішення, забрані з десятків об’єктів мільйони гривень планують «перекинути» лише на кілька. Найбільші з них – ремонт вулиці Полтавської, загальна сума ремонту якої складає 39 мільйонів 429 тисяч 456 гривень. За проектом рішення, у разі відібрання у низки об’єктів коштів, цей об’єкт отримає 6 мільйонів 312 тисяч 500 гривень. Крім цього, близько 4 мільйонів гривень можуть додати музичній школі №1, яку реконструюють вже другий рік поспіль.

Мільйон гривень отримає Центральна міська лікарня на капітальний ремонт приміщення фізіотерапевтичного відділення стаціонару №1. Ця ж лікарня може отримати 9 мільйонів 840 тисяч 700 гривень на реставрацію терапевтичного відділення.

Після 30-хвилинної дискусії члени «земельної» комісії не змогли підтримати цей проект рішення. У результаті народні обранці лише проголосували за те, щоб підтримати надану інформацію до відома. 

 

Переглядiв: 2473