«Морські чудеса»: як у кропивницькій галереї презентували унікальні експонати (ФОТО)

01.03.2021 13:13
image

В обласному центрі в галереї «Єлисаветград» відбулася презентація виставки «Морські чудеса» дніпровського колекціонера Олександра Ніколашина сьогодні, 1 березня. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

За словами власника галереї Миколи Цуканова, презентація виставки планувалася до 10-річчя заснування галереї.

«Багато хто очікував, що до 10-річчя галереї ми презентуємо художню виставку, очікували приїзд художників. Втім я вирішив цього разу відійти від такої традиції. За час існування галереї ми показали роботи 120 художників. А ця колекція практично ніде не показувалася, тож ми вирішили зробити це в нашій галереї, зробити поштовх для людей, щоб вони не боялися показувати свої колекції. Насправді, людей-колекціонерів дуже багато. Але вони, по-перше, не вірять в те, що вони сьогодні потрібні, а по-друге – бояться, їх неправильно зрозуміють. І по-третє: є проблема з майданчиками, де ці колекції можуть прийняти і показати. Наша галерея стала таким майданчиком. Таких проектів в подальшому буде багато і вони доповнюватимуть один одного», - розповів у коментарі медіапорталу DOZOR Микола Цуканов.
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image

Так, виставка унікальних морських експонатів чудово гармоніює з дитячими малюнками, які присвячені екологічній тематиці. За словами автора виставки, колекціонера Олександра Ніколашина, усі експонати він шукав та купував особисто – з усіх куточків світу. Гордістю колекції автор виставки називає мушлю, яку дістали з глибини 3 кілометри – туди не проникає сонячне світло, і дістати експонат вдалося за допомогою риболовного спорядження.

«Дістали її фактично випадково разом з рибою. Живого молюска такого жодного разу не підняли, оскільки через різниці в тиску він просто гине. А мушлі періодично потрапляють до колекції. Ця мушля має назву «Зірка океану». Мушлі можна знайти як і в екваторіальній зоні, так і у морях, які знаходяться на півночі. Тут представлене все, що водиться в теплих морях – здебільшого, біля Філіпін, Індійському океані і так далі», - зазначив автор колекції.
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
«Найдорожчим експонатом є чучело марліна, розміром 2,5 м. Його вартість склала тисячу доларів. Я придбав його в людини з Києва, цей чоловік сам її спіймав у Кенії, там на місці зробили чучело, розфарбували його. Він віз цю рибу до Києва літаком, наймав спеціальний транспорт, щоб довезти додому. А якщо говорити про найдорожчий серцю експонат – то все, що вдалося зібрати, мені дуже дороге. Назвати щось одне важко, адеж кожна мушля, корал, викликає емоції з дитинства – взяти його до рук, відчути, що він твій», - додав колекціонер.

Купувати експонати вдається під час подорожей з дружиною, а також в інтернеті. За словами дружини колекціонера Світлани, заняття свого чоловіка вона постійно і цілком підтримує.

«Дари морів та океанів – це чудово, завжди викликають позитив. І привносити негатив в цю справу просто неможливо. І заняття збором цих експонатів викликає особливі емоції, адже ми бачимо чудових людей, гарні експонати. Підтримувати чоловіка мені легко, адже ми займаємося прекрасною справою!» - зазначила дружина колекціонера.
image

Переглянути виставку в галереї "Єлисаветград" бажаючі зможуть до 1 травня. 

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image

 

Переглядiв: 7369